середа, 11 січня 2017 12:23

Нова купюра в 1000 грн активізує фальшивомонетників

Нова купюра в 1000 грн активізує фальшивомонетників
gazetavv.com

Нову купюру в 1000 грн найбільше використовуватиме тіньовий сектор економіки. Через введення нових грошей може виникнути бум на підробки. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

"Коли європейці обговорювали доцільність 500-єврової купюри, аргументом проти була корупційна складова. Давати хабар найлегше великою купюрою. Хто буде основним споживачем купюри в тисячу гривень? Це не ті, хто отримують зарплату в 3,5 чи 6 тисяч гривень. Споживачем таких грошей буде тіньовий та корупційний сектори економіки. Їм вигідно зберігати гроші в таких купюрах, давати хабарі. Менше місця займатимуть у валізі чи в кейсі", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк обмежив розрахунки готівкою

За його словами, Національний банк міг би вже давно запровадити таку купюру. Гривня знецінилася відносно долара майже втричі.

"Інфляція за три роки становила більше ніж 80 процентів. Купюра в 500 гривень тепер і три роки тому має різний номінал за внутрішньою вартістю. Регулятор відкладав це рішення. За кількістю номіналів в обігу оцінюється, наскільки вдало країна бореться з інфляцією. Ми впритул наблизилися до тієї кількості номіналів, які мають країни із високим рівнем інфляції. Через цей психологічний факт велику купюру й не запроваджували, хоча потреба в ній виникла давно", - коментує Олексій Кущ.

У світі поступово відмовляються від готівки, наголошує експерт. Паперові гроші у розвинених країнах вважаються правилом поганого тону.

"Україна зараз не може відмовитися від готівки. Більшість політиків, чиновників задекларували величезну кількість грошей готівкою. Що більший рівень корупції, тіньової економіки, то більше в країні паперових грошей", - додає фахівець.

У Нацбанку вважають оптимальним зараз ввести купюру в 1000 грн. У мережі поширюють фото зразків нової банкноти, де зображено письменника Пантелеймона Куліша.
Зараз ви читаєте новину «Нова купюра в 1000 грн активізує фальшивомонетників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути