субота, 24 січня 2015 09:35

Нафта знову вдарила по Росії: чорне золото здешевшало на 2$

Нафта знову вдарила по Росії: чорне золото здешевшало на 2$

На сьогоднішніх торгах на світовому ринку нафта подешевшала на один-два долари. Зокрема, Brent сьогодні коштує 48,79 долара США за барель. Ще вчора її вартість складала 49,5 долара. Такі дані наводить Bloomberg.

Американська WTI сьогодні по 45,59 долара, а вчора була по 47,2.

Середня вартість "чорного золота" із кошика ОПЕК (Міжнародної організації 12 країн-експортерів) станом на позавчора складала 43,05 долара (найсвіжіші дані), а за день до того – 43,25.

Тим часом, після смерті короля Саудівської Аравії світовий ринок нафти чекає, що ж буде далі з вартістю "чорного золота". Адже саме від Саудівської Аравії багато в чому залежало падіння цін на нафту, які за останній рік обвалилися вдвічі.

Нагадаємо, на думку американського фінансиста Джорджа Сороса, поєднання низьких цін на нафту і санкцій викликало у Росії фінансову кризу, яка за деякими показниками вже є порівнянною з кризою 1998 року.

"Тоді, 1998 року, Росія зрештою вичерпала свої валютні резерви і оголосила дефолт по боргових зобов'язаннях, спричинивши безлад у світовій фінансовій системі.

Цього разу рубль впав більше ніж на 50%, інфляція прискорюється, а відсоткові ставки підвищуються до рівня, який вводить російську економіку у стан рецесії. Великою перевагою Росії порівняно з 1998 роком є те, що вона досі має значні резерви в іноземній валюті.

Варто зазначити, що Росія, бюджет якої значною мірою залежить від ціни експортованих вуглеводнів, розраховувала бюджет на 2015 рік, виходячи з розрахунку середньорічної ціни нафти 96 доларів за барель.

Зараз ви читаєте новину «Нафта знову вдарила по Росії: чорне золото здешевшало на 2$». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути