Ексклюзиви
четвер, 25 червня 2015 11:27

Не такий страшний дефолт, як його малюють - експерт

Не такий страшний дефолт, як його малюють - експерт

Українцям не слід боятися дефолту і багато про нього говорити. Набагато важливіше, яку економічну стратегію обере уряд. На цьому наголосив президент Економічного дискусійного клубу Анатолій Максюта, підсумовуючи чергове засідання клубу на тему "Міфи та реалії щодо дефолту. Досвід інших країн. Що робити?".

За словами експерта, важливою є не стільки сама загроза дефолту, скільки реальна можливість суверена впливати на ситуацію і вибирати варіанти. Саме це забезпечує успіх переговорів з кредиторами. "Шанси на успіх дає те, що Україна має програму співпраці з Міжнародним валютним фондом, яку вона виконує, а отже і має підстави сподіватись на підтримку партнерів у переговорах. Але, у будь-якому випадку, ситуація має бути керованою з боку влади", - підкреслив Анатолій Максюта.

Він нагадав, що через дефолт пройшло багато держав, і катастрофи там не сталося. "Звичайно, країні, яка оголошує дефолт, пишатися нічим - через дефолт погіршується економічна ситуація, бо суб'єкти господарювання втрачають можливість позичати кошти на ринках, які перестають вірити цій країні. Хоча через деякий час ринки відновлюються і починають функціонувати", - сказав президент Економічного дискусійного клубу.

На думку А.Максюти, найголовніше у такій ситуації – мати власну стратегію розвитку, яка базувалася б на внутрішньому потенціалі України і тактику поведінки, виходячи із стратегічних цілей. "Досі модель розвитку, яка працювала у нашій країні, орієнтувалися на зовнішнє фінансування чи то від західних країн, чи то від Росії. В результаті маємо проблеми з боргами. Криза показала, що потрібно активізувати внутрішній потенціал, а для цього потрібні чіткі правила для бізнесу і довіра до них, відновлення економічних програм розвитку і працююча фінансова система", - підкреслив він.

Експерт наголосив, що розглядати тільки фінансове питання дефолту у відриві від економічної та управлінської кризи не можна, бо чим більше країна намагається отримати нових запозичень, аби погасити старі, тим більше отримує нових проблем. "Якщо ж є стратегія розвитку, то дефолт можна й не оголошувати, але при цьому мусить бути чітке розуміння: як реструктуризувати борги і, головне, чим їх потім повертати, адже розраховуватися по кредитах доведеться все одно", - відзначив він.

"Сьогодні треба рятувати реальний сектор, і не тільки рятувати, а й розвивати його. Адже реальний сектор – це джерело заробітних плат, платежів до бюджету, робочих місць та доданої вартості. Якщо вирішити це питання, то і питання повернення боргів вирішиться у майбутньому. Якщо ж зосередитися лише на питанні нових запозичень для повернення старих боргів, а промисловість при цьому падатиме на 20-30 відсотків, то з часом ми перетворимося на сировинний додаток до інших економік, але не зможемо генерувати додану вартість. Відповідно, будуть маленький бюджет, низькі зарплати і вічні борги", - підсумував Анатолій Максюта.

Зараз ви читаєте новину «Не такий страшний дефолт, як його малюють - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути