пʼятниця, 17 серпня 2012 14:41

НБУ посилює правила купівлі валюти

НБУ посилює правила купівлі валюти
Один зовнішньоекономічний договір має бути в одному банку. Фото: panorama-mukachevo.com

Національний банк України (НБУ) посилює правила купівлі валюти, вводячи вимогу з обслуговування одного зовнішньоекономічного договору в одному банку.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №308, яка набуде чинності з дня опублікування в Офіційному віснику України 23 серпня 2012 року.

"Клієнти банків (юридичні та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності) будуть купувати, обмінювати іноземну валюту для проведення розрахунків за торговими операціями через одного суб'єкта ринку за кожним зовнішньоекономічним договором з нерезидентом. Резидент має право перевести відповідний зовнішньоекономічний договір на обслуговування в інший суб'єкт ринку. Одночасне обслуговування зовнішньоекономічного договору в декількох банках не передбачено", - пояснив суть змін Нацбанк у листі банкам (№ 29-113/8242).

Нацбанк рекомендує банкам проінформувати клієнтів про зміну процедури купівлі, обміну іноземної валюти за поточними торговельними операціями і забезпечити відповідно до їх вибору переклад зовнішньоекономічних договорів на обслуговування в один суб'єкт ринку.

Крім того, зміни до положення передбачають, що у разі недотримання усіх вимог порядку формування та зберігання обов'язкових резервів за відповідний звітний період резервування банк не матиме права здійснювати власні операції з купівлі іноземної валюти протягом наступного календарного місяця.

Нагадаємо, раніше директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова повідомила, що регулятор рекомендує населенню зберігати гроші в національній валюті.

Зараз ви читаєте новину «НБУ посилює правила купівлі валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути