пʼятниця, 18 вересня 2015 05:53

НБУ ліквідував ще один неплатоспроможний банк

НБУ ліквідував ще один неплатоспроможний банк
www.day.kiev.ua

Національний банк України прийняв рішення про віднесення ПАТ "Банк "Національні інвестиції" до категорії неплатоспроможних, говориться в постанові правління НБУ від 17 вересня № 613, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначає регулятор, непрозорість цілого ряду операцій банку і стрімке істотне скорочення ліквідних коштів спершу стали причиною віднесення його до категорії проблемних і введення в банк куратора.

Визнати "Національні інвестиції" неплатоспроможним НБУ був змушений, коли були встановлені факти невідображення банком в бухгалтерському обліку документів клієнтів, які не виконані у встановлений законодавством термін.

За словами першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука, які наводяться в релізі, банки з непрозорою структурою власності найчастіше потрапляють у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) саме через проведення ризикових і непрозорих операцій, в результаті призводять до втрати ліквідності.

"Національний банк з особливим увагою відстежує операції банків з непрозорою структурою власності. Крім того, варто відзначити, що ФГВФО може визнати нікчемними операції банку, якщо буде доведено, що вони призвели до погіршення фінансового стану установи або настання його неплатоспроможності", – відзначає НБУ.

Банк "Національні інвестиції" створено в 1995 році. За даними Нацбанку України, до 1 липня 2015 року за розміром загальних активів (4,248 млрд грн) банк займав 34-е місце серед 127 діючих у країні банків. Його зобов'язання перед фізособами становили 1,893 млрд грн, у тому числі в іноземній валюті – 1,204 млрд грн.

Банк, згідно з інформацією на сайті НБУ на 13 липня, мав досить складну структуру власності. Найбільшим акціонером була Наталя Огородник, сукупна частка якої становила 33,7407%. За нею слідували брати Сергій і Олександр Крищуки – 5%, Наталя Молибога – 3,7987%, Тетяна Чеповська – 2,9253%, Андрій Савченко – 2,8008%.

Раніше повідомлялося, що НБУ визнав неплатоспроможним банк "Фінанси та Кредит".

Зараз ви читаєте новину «НБУ ліквідував ще один неплатоспроможний банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути