понеділок, 12 березня 2012 08:33

"Нафтогаз" знайшов спосіб модернізувати ГТС без "Газпрому"

"Нафтогаз" знайшов спосіб модернізувати ГТС без "Газпрому"

Україна шукає можливість почати модернізацію своєї газотранспортної системи (ГТС) без участі російського "Газпрому".

В кінці лютого Міністерство енергетики та вугільної промисловості й НАК "Нафтогаз Укараїни" провели переговори з німецькою AEG про постачання обладнання та сприяння у залученні 400 млн євро, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Станційний будівельник".

Укладення договору з цією компанією може значно посилити позиції України на переговорах з Росією про створення консорціуму з управління ГТС, зазначають експерти.

Як розповів виданню генеральний директор німецької корпорації AEG Industrial Engineering Генріх Оттерполь, українська влада звернулася до його компанії з пропозицією зайнятися модернізацією газокомпресорних станцій. Оттерполь 27 лютого зустрічався з міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойком, представниками "Нафтогазу" і двох німецьких банків, щоб обговорити деталі угоди. Глава німецької корпорації відмовився повідомити подробиці зустрічі, пославшись на домовленість з українським урядом не розголошувати інформацію про перебіг переговорів.

У прес-службі Міненерговугілля і "Нафтогазу" також не стали коментувати цю інформацію. Однак, як пояснило джерело видання в українській монополії, в переговорах брали участь представники Deutsche Bank і Landesbank, які запропонували профінансувати переобладнання компресорних газоперекачувальних станцій в тому разі, якщо воно буде здійснюватися компанією AEG. Йдеться про виділення кредиту в розмірі 400 млн євро. В обох банках ситуацію не коментують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземці з ажіотажем кидаються на українські родовища газу - Держгеонадр

У 1970-х роках AEG встановила 183 компресорних агрегати SC3002 і 57 агрегатів SC5002 у СРСР на магістральному газопроводі "Союз", а також на газопроводі Уренгой-Помари-Ужгород, причому велику частину цього обладнання - на території Україні. У 2011 році технічні фахівці AEG провели ретельне обстеження компресорної станції "Тальне", станції "Бар" (на кожній - турбіни по 10 МВт), а також електродвигуна та перетворювача на лінії Уренгой-Ужгород (кожна турбіна - по 25 МВт). На підставі результатів проведеного огляду AEG підготувала техніко-комерційну пропозицію щодо модернізації компресорних станцій магістрального газопроводу "Союз" в рамках проекту модернізації та реконструкції української ГТС. Мова йде про заміну працюють на газі компресорних станцій їх електричними аналогами.

Рішення про це було прийнято ще в 2010 році. Така модернізація, за даними "Укртрансгазу", дозволить економити до $220-230 млн щороку.

Джерело в Міненерговугілля уточнило, що переговори з AEG мають попередній характер.

"Нам все одно доведеться проводити тендер, під часі якого ми виберемо найкращу пропозицію. Але оскільки спільний проект з AEG дозволяє не тільки змінити устаткування, але і знайти необхідне для цього фінансування, думаю, у німецької сторони є хороші шанси на перемогу в тендері", - пояснив співрозмовник.

За його словами, зараз головна проблема - відсутність альтернативних джерел фінансування, в тому числі з боку Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" знайшов спосіб модернізувати ГТС без "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути