понеділок, 24 листопада 2014 19:19

Нафта може подешевшати до $60 за барель - ЗМІ

Нафта може подешевшати до $60 за барель - ЗМІ
Фото: dt.ua

Ціна нафти може впасти до $60 за барель, якщо країни ОПЕК не домовляться про значне зниження видобутку на нараді у Відні в четвер. Так припускають учасники ринку, пише Forbes за матеріалами Reuters.

Ціни, що впали з червня на 34% майже до чотирирічного мінімуму, продовжать падіння, якщо ОПЕК не вирішить знизити видобуток як мінімум на 1 мільйон барелів на добу, кажуть керуючі фондами, що інвестують в сировинні активи.

"Якщо не буде скорочення видобутку, ринок втратить довіру до ОПЕК і засумнівається в її впливу на світовий ринок нафти", - сказав Деніел Бейт з фонду Lupus Alpha Commodity Invest Fund, додавши, що ціна Brent тоді може впасти до $60 за барель.

На його думку, імовірність зниження видобутку становить не більше 50%, і серед аналітиків теж немає єдиної думки з приводу підсумків наради. На їхню думку, незначне скорочення виробництва, наприклад, на 500.000 барелів на добу, не допоможе ринку відновитися.

Навіть якщо ОПЕК вирішить знизити видобуток на 1 мільйон барелів на добу, Brent все одно може подешевшати до $70, вважає директор з інвестицій RCMA Capital Даг Кінг. Якщо ж країни ОПЕК не домовляться скоротити видобуток, ціни дуже швидко можуть впасти до $60, припустив він.

Ряд країн ОПЕК, в чий бюджет закладена дорога нафта, закликають картель до зниження виробництва, і значне зниження - більш ніж на 1 мільйон барелів на добу - викличе швидке зростання цін, сказав керуючий сировинним фондом Threadneedle Ніколас Робін.

"Підйом прискориться за рахунок зниженої ліквідності у зв'язку з Днем подяки", - додав він.

Найбільший виробник ОПЕК Саудівська Аравія дав цінам впасти, щоб змусити інші країни картеля до спільних дій, вважає Том Нельсон з Investec Global Energy Fund.

"Саудівська Аравія хоче знизити видобуток, але не хоче робити це на самоті", - сказав Нельсон, додавши, що для стабілізації ринку досить скорочення виробництва на 1,0-1,5 мільйона барелів на добу.

На ринку достатньо і теорій змови, що пояснюють бездіяльність Саудівської Аравії. Наприклад, оглядач New York Times Томас Фрідман припустив, що "на світовому ринку нафти йде війна між США і Саудівською Аравією з одного боку і Росією та Іраном з іншого".

Зараз ви читаєте новину «Нафта може подешевшати до $60 за барель - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути