вівторок, 14 серпня 2018 14:20

Нацкомфінпослуг і ICU роз'яснили нові вимоги до гравців страхового ринку

 

Нацкомфінпослуг і група ICU провели семінар-презентацію нових законодавчих вимог до платоспроможності, якості активів і ринкових можливостей при інвестуванні страховиків. Представникам понад 100 українських страхових компаній були роз'яснені деталі вступило в силу "Положення про обов'язкові критерії та нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика" (далі - Положення).

Дане положення розроблено на основі прийнятих у світовій практиці вимог до якості капіталу і активів страховиків і покликане підвищити надійність українського страхового ринку.

Зокрема, згідно з Положенням, страхові компанії будуть зобов'язані на будь-яку дату дотримуватися встановлених критеріїв ліквідності, прибутковості і якості активів, нормативів платоспроможності і достатності капіталу, ризикованості операцій. При цьому норматив платоспроможності і достатності капіталу повинен дотримуватися також і власник істотної участі в страховика. Цей норматив визначається як сума прийнятних активів, яка на будь-яку дату не повинна бути менше нормативного обсягу активів.

У свою чергу, нормативний обсяг визначається як сума наступних величин: З + К, З + НЗП, де

З - величина довгострокових і поточних зобов'язань;
К - величина, що дорівнює:
30 млн грн - для страховика, який здійснює або планує здійснювати види страхування інші, ніж страхування життя;
45 млн грн - для страховика, який здійснює або планує здійснювати страхування життя;
НЗП - нормативний запас платоспроможності, який розраховується відповідно до законодавства.

Згідно з Положенням, у страхових компаній є запас в 2 роки для приведення нормативу платоспроможності і достатності капіталу страхових компаній у відповідність з новими вимогами.

"Згідно законодавства страхові компанії нарівні з банками - це підприємства громадського інтересу. Тому не важливо, велика чи маленька страхова компанія. Нам важливо - чи платоспроможна вона? Не повинно бути так, щоб страховики з ліквідними активами в кілька тисяч гривень мали зобов'язання на десятки і сотні мільйонів, а страхові виплати здійснювали за рахунок коштів нових клієнтів. Нові вимоги покликані виключити подібні ситуації і зобов'язати компанії мати ресурс для ефективної діяльності і повного виконання своїх зобов'язань як страхових, так і не страхових. Разом зі страховиками ми повинні боротися за надійність та інвестиційну привабливість страхового ринку. В результаті це сприятиме зростанню довіри клієнтів", - коментує член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.

Також в Положенні встановлені вимоги до нормативу якості активів, не менше 20-40% від страхових резервів (в залежності від виду діяльності компанії) повинні бути низькоризиковими: ОВДП, облігації МФО, поточні рахунки і депозити в банках з рейтингом не менше АА за національною рейтинговою шкалою і їх облігації, залишок коштів страховика в централізованих фондах МТСБУ, права вимоги до перестрахувальників-нерезидентів за договорами міжнародної системи "Зелена карта" та ядерного страхування.

"Інвестування в ОВДП відкриває страховикам широкі можливості: по-перше, вони повністю йдуть в покриття низькоризикових активів, по-друге, сьогодні це один з найприбутковіших інструментів на ринку, ставка за гривневими ОВДП досягає 18%, а при інвестуванні в валютні папери страховики мають можливість ще й хеджувати валютні ризики", - коментує керівник відділу брокерського обслуговування клієнтів ICU Євгенія Грищенко.

"До того ж РЕПО операції з ОВДП - це прекрасна альтернатива іншим варіантам розміщення короткострокової ліквідності, і РЕПО угоди з держпаперами ще й приймаються в рахунок покриття резервів, на відміну від інших інструментів зі зворотним викупом. Це дозволяє страховикам бути мобільними в управлінні короткостроковою ліквідністю - можна розміщувати ресурс на потрібний термін під високу ставку (до 17,5%) і також оперативно залучати його в разі потреби ", - пояснює Євгенія Грищенко страховикам.

Також, фахівці ICU звернули увагу страхових компаній на валютні ОВДП. За рахунок своєї прибутковості вони є більш привабливою альтернативою валютним депозитам. На вторинному ринку прибутковість цього інструменту в доларах США становить від 4.75% до 5.25% (в залежності від термінів розміщення), на первинному - 5.65% - 5.95%. Крім того, це хороший інструмент для хеджування валютних ризиків. Отримана в результаті виплат по ОВДП валюта не підлягає обов'язковому продажу.

"Ми також очікуємо зростання обсягу якісних корпоративних облігацій в складі активів страховиків. З двох причин. По-перше, до переліку низькоризикових активів включені облігації банків з високим кредитним рейтингом. Крім того, в Україні відроджується ринок корпоративних облігацій небанківського сектора, і вже є якісні пропозиції з цього виду паперів з більш високими прибутковістю на рівнях 19,5-20,5% ", - коментує Євгенія Грищенко.

Група ICU - незалежна фінансова група, що надає послуги з управління активами і приватним акціонерним капіталом. Група спеціалізується на ринках Центральної і Східної Європи. На даний момент під управлінням ICU знаходяться активи в розмірі понад $ 500 млн. Мажоритарні власники групи - її керуючі партнери - Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко.

Зараз ви читаєте новину «Нацкомфінпослуг і ICU роз'яснили нові вимоги до гравців страхового ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути