неділя, 21 квітня 2024 13:55

Націоналізація "Межигір'я": в уряді сказали про подальшу долю колишньої резиденції Януковича

Націоналізація "Межигір'я": в уряді сказали про подальшу долю колишньої резиденції Януковича
"Межигір'я" остаточно націоналізують у травні. Фото: koda.gov.ua

Націоналізація "Межигір'я", колишньої резиденції експрезидента Віктора Януковича, остаточно завершиться у травні.

Парк вперше почне скеровувати прибутки у державний бюджет. Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

У 2023 році Верховна Рада схвалила закон, який повернув "Межигір'я" у державну власність і створив новий об'єкт природно-заповідного фонду.

Це рішення запустило процес перетворення колишньої резиденції у державний парк-пам'ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Він надається найбільш визначним і цінним обʼєктам паркового будівництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суркіси хотіли забрати в України під час війни $350 млн. Не вийшло - Мін'юст

Для того щоб новостворений об'єкт запрацював, Кабмін нещодавно схвалив рішення стосовно передання парку усіх заарештованих активів.

Також зроблено крок з передання до парку земельних ділянок з управління Кабміну і рухомого майна від Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами. Це картини, автомобілі, меблі, техніка, обладнання.

"Це нарешті відкрило можливості для 100% повернення Межигір'я у державну власність", - заявило міністерство.

Після офіційного відкриття парку увесь прибуток від роботи "Межигір'я" надходитиме до державного бюджету.

"Завдяки рішенню уряду Межигір'я набуває статусу не лише унікального обʼєкта, а й стає одним з інструментів підтримки економіки України та об'єктом із сотнею нових робочих місць. Місцем, яке завдяки відвідувачам наповнюватиме державну скарбницю та працюватиме задля перемоги України над ворогом", - сказали у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

У 2007 році Янукович, який очолював Кабінет міністрів, передав "Межигір'я" до статутного фонду держкомпанії "Надра України", яка віддала його фірмі "Медінвесттрейд" в нерівноцінний обмін на дві нежитлові будівлі у Києві. Згодом "Медінвесттрейд" продала резиденцію фірмі "Танталіт", яка володіла комплексом до втечі Януковича.

Після створення у 2023 році державної установи "Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір'я" уряд передав усі права на майно і земельні ділянки цій державній організації.

Віктор Янукович перебуває у розшуку. Після Революції гідності втік до Росії. 2015 року Верховна Рада позбавила його звання президента.

2019 року суд заочно визнав Януковича винним у державній зраді і пособництві у веденні агресивної війни. Януковича засудили до 13 років позбавлення волі. Тюремний строк почнуть відраховувати після арешту.

Зараз ви читаєте новину «Націоналізація "Межигір'я": в уряді сказали про подальшу долю колишньої резиденції Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути