четвер, 25 грудня 2014 15:17

Нацбанк переводить валютні кредити у гривню за курсом 7,99

Нацбанк переводить валютні кредити у гривню за курсом 7,99
Фото: persha.kr.ua

Національний банк України погодив із банками і об'єднаннями валютних позичальників текст меморандуму, який передбачає реструктуризацію валютних кредитів у гривню.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України, передає УНІАН.

Реструктуризація буде проводитися за іпотечними валютними кредитами із залишком основної суми боргу не вище 2,5 млн грн за офіційним курсом на 1 січня 2014 року (7,9903 грн/дол.).

Меморандум передбачає заборону на підвищення процентної ставки за реструктуризованою частиною кредиту протягом трьох років від моменту реструктуризації та списання нарахованих на момент реструктуризації штрафних санкцій.

Крім того, відповідальність позичальника за кредитом обмежується предметом іпотеки і забороняється продаж права вимоги іншим фінустановам без попередньої пропозиції позичальника погасити кредит.

Меморандум набуде чинності від моменту вступу в дію відповідних змін до Податкового кодексу, текст меморандуму після його підписання буде опублікований на сайті НБУ.

Нагадаємо, що в липні цього року в парламенті було зареєстровано кілька проектів із пропозиціями про реструктуризацію валютних кредитів громадян у гривню, один із яких, розроблений представником президента у Верховній Раді Русланом Князевичем, знайшов найбільшу підтримку банкірів та НБУ і згодом був прийнятий у першому читанні. Повторний розгляд законопроекту не проводився.

Згодом під тиском об'єднань позичальників Нацбанк створив робочу групу за участі представників профільних комітетів, Нацбанку, громадської ради при НБУ та представників "кредитного майдану", основним завданням якої стане розробка законопроектів для вирішення проблем вкладників і позичальників.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк переводить валютні кредити у гривню за курсом 7,99». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути