понеділок, 14 жовтня 2013 15:44

На США чекає покращення - економіст

На США чекає покращення - економіст
Андрій Новак. Фото: ipress.ua

Нездатність політиків у Вашингтоні досягти домовленості про підвищення "стелі" держборгу може стати причиною глобальної економічної катастрофи.  Про це повідомив голова Світового банку Джим Ен Кім, додавши, що до 17 жовтня політики мають знайти рішення.

- Так звана "бюджетна криза" в США - це не більше як чергові сезонні політичні торги, які відбуваються між республіканцями та демократами, - каже в інтерв'ю Gazeta.ua голова Комітету економістів України Андрій Новак. - Подібні процеси в Америці, протягом останніх десятиліть, відбуваються часто. А результат в таких випадках політичних криз завжди один - республіканці та демократи в ключовий момент приймають рішення в економічних інтересах країни. Подібна резонансна ситуація була після кризи 2008-2009 років.

Тож наскільки реалістичний сценарій великих економічних проблем для США?

- Після кожного такого коливання Америка стає все більш потужною та вагомою, якась із сфер отримує новий імпульс для розвитку. В даному випадку — медицина США. Бо ця криза відбувається в контексті відомої медичної реформи Барака Обами (запровадження обов'язкового медичного страхування - "Gazeta ua"). Реформа буде прийнята, бо вона соціально позитивна. Її неприйняття означатиме, що опоненти Обами не дбають про американський народ та його життя. Тому і фінансова складова США покращиться, і медична сфера.

Чи варто очікувати, що світ накриє друга хвиля кризи?

- Взагалі це умовне поняття - друга, третя, четверта хвиля. Якщо подивитись загалом на ситуацію, то в Україні і досі триває криза. Якщо порахувати, то у нас це взагалі п'ята криза.

А от американська економіка одна із перших вийшла із кризи в 2008-2009 роках, і треба враховувати, що вона потужна. І якщо така крупна економіка росте хоч на один відсоток в рік, то це це позитивним не лише для неї, але й інших. Не сумніваюсь, що вона стане ще більш потужною, в обігу з'явиться більше американських доларів.

Чи існують ризики для України?

- Пряма залежність української економіки від американської досить мала. Україна більше залежить політично. Якщо би раптом така криза не була вирішена, то можливо це стосувалось нас у контексті відстрочки співпраці із МВФ, або зменшення об'єму програми, на яку розраховує Україна.

Що буде з доларом?

- Загальний критерій американської системи - стабільність долара, бо це не національна, або регіональна, а глобальна грошова одиниця. Стабільність долара тотожно стабільності американської фінансової системи, фондового ринку, світової економіки. Жодних  змін позиції долара не варто очікувати.

Що стосується золотовалютних резервів. Чи можна відмовитися від долара США і замінити його золотом, і чи врятує це ситуацію?

- Річ у тім, що після появи євро, більшість європейських країн змінили пропорції внутрішньо-валютних резервів в своїх Центральних банках. Зменшилась доля долара, а з'явилась доля такої грошової одиниці як євро.

Також варто мати на увазі, що нарощує економічну потужність Китай, тому і його грошова одиниця в багатьох країнах входить до золотовалютних резервів. Тому не думаю, що зараз будуть переглядати структуру золотовалютних резервів у зв'язку з присутністю там долара.

Зараз ви читаєте новину «На США чекає покращення - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути