вівторок, 09 липня 2013 15:31

На продажі личаків та вінків заробляють по 1200 гривень

Жителька Рівненщини 35-річна Ірина Кухар більше 10 років займається плетінням вінків, оберегів, іграшок та капців. Продає їх на фестивалях та ярмарках. Заробляє по 1000-1200 грн на місяць.

"Використовую тільки природні матеріали. Це трава осока й кукурудзяне листя. Осоку збираю біля ставка, кукурудзу вирощую в себе на городі", - розповіла жінка.

Зібрану осоку радить сушити не на сонці.

"Сонечко витягує природній колір. Краще покласти в клуні чи на горищі. Або розкласти на дощечках десь в тіні", - зазначила Кухар.

Працює щодня по 6 годин. Інколи допомагає чоловік.

"Багато виробляю вінків. Продаю їх по 50-200 гривень. Такий, як на мені - 100 гривень. Він подвійний, там нема швів. Не видно, де початок, а де кінець. Їх беруть або одягати на свята, або прикрасити інтер'єр у будинку. Це - Коляда, - показує пучок осоки з колосками та квітами. - Її ставлять на всі січневі свята. Це наша типово рівненська - не на трьох ногах, як в інших регіонах, а саме таким пучком. Продаю її по 40 гривень".

Капці бувають двох видів - личаки та постоли.

"Для личаків дереться лико молодої липи в лісі, для постолів - кора верби біля річки. В них кладуть сіно й ходять по болоту й по снігу. Це найперше найдавніше взуття поліщуків. Одягаються вони так: спочатку на ногу намотуються онучі, у волоки на личаках затягуються шнури, потім одягаються на онучі й зашнуровуються", - розповіла жінка.

Продає обидва види капців за однакову ціну - від 50 грн в залежності від розміру.

Зараз ви читаєте новину «На продажі личаків та вінків заробляють по 1200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути