вівторок, 29 липня 2014 17:22

На електроопалення можуть перейти понад три мільйона сімей

На електроопалення можуть перейти понад три мільйона сімей
Фото: foto.delfi.ua

До 20 відсотків домогосподарств - 3,4 мільйона сімей можуть перейти на електричне опалення. Про це у коментарі Gazeta.ua повідомив голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

"Найближчим часом людям буде вигідніше переходити на електроопалення, бо електрика в Україні завжди була доступною, не було її дефіциту. Але це не буде повальний перехід. Населенню, що використовує мінімум, до 2,5 тисячі кубометрів на рік, переходити з газу не доцільно. В інших випадках вигідніше встановити тепловий насос чи пелетний котел", - каже він.

На думку експерта, перехід буде поступовий. Люди будуть спостерігати, що буде з цінами на електрику. А вони теж будуть рости вслід за цінами на газ та інші енергоносії. Крім того, на місцях представники облтеплокомуненерго вимагають плати за додаткові кіловати, не роблячи при цьому ніяких удосконалень мережі, гальмують видачу дозволів на тритарифні лічильники.

"Якщо уряд говорить про політику енергозбереження, то треба не тільки говорити, а й діяти в цьому напрямку. Запроваджувати фіскальні та юридичні санкції проти тих, хто не сприяє цій політиці. Ці проблеми мають вирішуватися не тільки регуляторними актами, а й діяльністю антимонопольного комітету та прокуратури", - сказав експерт.

Боровик вважає, що ринок електроенергетики треба демонополізувати, щоб споживач сам обирав компанію-постачальника. Також вирівнювати ціни для населення та промислових споживачів.

"Ринок має диктувати ціну на товар незалежно від особи споживача", - доводить Валерій Анатолійович. - "Ми вже бачимо проблеми з перекосом субсидіювання газового ринку, теплоенергетики. Нафтогаз та облтеплокомуненерго перебувають у переддефолтному стані. Краще коли ринок диктує ціни, а держава субсидіює тих, хто дійсно не в змозі платити".

Зараз ви читаєте новину «На електроопалення можуть перейти понад три мільйона сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути