неділя, 07 квітня 2013 00:51

На Донбасі гине гігантське підприємство, яке привело Януковича до влади
13

Фото: Фото: Тетяна Заровна

6 квітня недалеко від заводської прохідної протестували робочі Донецького електрометалургійного заводу (ДЕМЗ), які потрапили під скорочення. В акції взяли участь трохи більше ста чоловік. Вони тримали плакати: "Зупиніть скорочення", "Дайте можливість працювати і годувати сім'ї", "Дайте допрацювати до пенсії", "Хочемо працювати".

"Перше скорочення було в лютому, друге — в березні, наступне — у травні. Закривається увесь обжимний цех, а це більше 800 робітників. Електросталеплавильний скорочується наполовину — це ще 300 чоловік. Копровий цех на третину — це ще близько 100 безробітних. На зборах сказали, що ми не рентабельні", - розповіла Gazeta.ua Ірина Ольмезова, колишня кранівниця, звільнена минулої осені.

"Нас виставили на продаж, а це означає: якщо не куплять — на вулиці опиниться цілий завод, майже три тисячі народу! Колективний договір порушено. За три місяці не попереджали, з профспілкою узгоджували не конкретно по кожному, а списком. Тому що профспілка кишенькова, нас ніхто не захищає. Але люди з якихось причин бояться протестувати", - повідомила робоча лазень Ольга Єременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зневірені працівники "Волиньторф" перекрили міжнародну трасу

"Чинна влада взяла курс на пограбування економіки, скорочення робочих місць та знищення стратегічних містоутворюючих підприємств, які три роки тому привели Януковича до влади. Цими злочинними "реформами" "регіонали" зрубали сук, на якому сиділи, зрадивши людей, які віддавали за владу свої голоси", - заявив на мітингу депутат райради Дмитро Верзілов.

Він закликав висловити недовіру дирекції заводу, переобрати профспілку і призупинити дію наказу про скорочення співробітників.

Присутні робочі розповіли кореспонденту Gazeta.ua, що ті, кого вже скоротили, не отримали компенсації. За їхніми словами, середня зарплата у робітників становила близько 2,5 тис грн. Під звільнення потрапляють серед інших соціально незахищені громадяни — передпенсійного віку, матері-одиначки, інваліди, чорнобильці. Деякі з них проживають в заводському гуртожитку та у зв'язку з втратою роботи побоюються залишитися без даху над головою.

ДЕМЗ призупинив роботу в листопаді минулого року. На той момент на заводі працювали 2972 людини. Спочатку керівництвом було заявлено, що підприємство знову запрацює 1 квітня, потім з'явилась заява про те, що завод відновить роботу 1 червня 2013 року. Під час вимушеної відпустки працівникам обіцяли виплачувати 2/3 зарплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна могла б отримувати в 10 разів більше інвестицій. Заважає чиясь жадібність

Слід зазначити, що ДЕМЗ — це металургійне підприємство з продуктивністю більше 1 млн. тонн рідкої сталі на рік. Це виробництво є приватизованим сегментом Донецького металургійного заводу. Того самого, з початком будівництва якого наприкінці 19 століття пов'язане народження Донецька. Наприкінці 2011 року власником 100% акцій АТ "Донецький електрометалургійний завод" стала російська компанія "Мечел". На цей час заводу намагаються знайти нового власника, але паралельно тривають розмови про можливість остаточного закриття підприємства.

У листопаді минулого року губернатор Донецької області Андрій Шишацький, коментуючи ситуацію, сказав, що її причина криється у "невмілому веденні бізнесу". Керівництво ДЕМЗ пояснює проблеми підприємства "тривалими негативними тенденціями на світових ринках і несприятливими прогнозами щодо їх відновлення у найближчій перспективі".

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі гине гігантське підприємство, яке привело Януковича до влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

273

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути