понеділок, 23 лютого 2015 11:49

Міжнародний аудит зміцнить позиції ДПЗКУ на ринку Китаю

Міжнародний аудит зміцнить позиції ДПЗКУ на ринку Китаю

ПАТ "Державна продовольча зернова корпорація" за чотири роки існування здобула славу найбільш закритого підприємства аграрної галузі. Її керівники за весь цей час не дали жодної прес-конференції чи інтерв'ю незалежному ЗМІ. Вони обмежувалися технологічними релізами, які викликали більше запитань, аніж надавали відповідей.
Інформаційна політика щодо діяльності ДПЗКУ формувалася за чутками та інформаційними зливами, без участі самої корпорації. І через це здобула відверто скандальної репутації.

Тож інформація про першу в історії корпорації відкриту прес-конференцію її керівника Валерія Томіленка в інформагенції "Укрінформ" викликала достатньо серйозний ажіотаж преси. Журналістам важко було повірити, що той справді відповідатиме у прямому ефірі інтернет-трансляції на гострі, часом на межі фолу запитання. Але публічний інформпрорив ДПЗКУ справді відбувся.

З огляду на багаторічну інформаційну спрагу щодо ДПЗКУ деякі наші колеги журналісти знехтували європейськими стандартами спілкування, вдавшись до монолого-дискусійного формату. Важко сказати точно, чим то було викликано: бажанням дізнатися нові факти чи – засвітити на брифінгу меседжі опонентів Томіленка, з попереднього керівництва ДПЗКУ. До речі, Томіленко, хоч і виступав перед журналістами уперше в житті, тримався спокійно і достатньо переконливо.

Він розповів про результати перевірки діяльності ДПЗКУ, зокрема щодо виявлення правоохоронними органами і контрольно-ревізійною службою фінансових зловживань та порушень. Загалом є понад 60 судових проваджень. Чи вони закінчаться фактичними кримінальними справами, чи судовими рішеннями, питання, радше, до правоохоронців. Але за словами Томіленка, проведено ревізію усіх справ, а документи щодо виявлених правопорушень відправлено до Мінагрополітики та правоохоронних органів.

Журналісти оцінили відкритість ДПЗКУ після обіцянки Томіленка поінформувати громадськість про результати розслідувань керівництво ПАТ "ДПЗКУ". Натомість уже сьогодні він визначив суму збитків, завдану корпорації, у 200 мільйонів доларів США.

Керівник ДПЗКУ розповів про плани виконання українсько-китайського контракту. Він назвав ключовим завданням вивести компанію на високий прибутковий рівень, діяти згідно законодавчих норм і стандартів в Україні та світі.

На думку Томіленка, важливим завданням для ДПЗКУ є виконання українсько-китайського контракту, підписаного на 15 років. Він назвав його важливим стимулом розвитку зернової галузі країни. Згідно документу на кінець календарного маркетингового року Україна планує відвантажити до Китаю кілька мільйонів тонн збіжжя. Наразі, виконано першу частину контракту щодо постачання зернових до Китаю. Після успішного завершення Україною експортної частини контракту, відкриваються можливості другої – щодо імпорту з Китаю необхідної українським аграріям продукції. Для українського агросектору китайські гроші – довгострокова інвестиція у галузь.

Багатьох журналістів цікавила інформація про так звані судові процеси між українською та китайською сторонами. Цю тему добряче експлуатують останнім часом чорні блогери на анонімних інтернет-ресурсах. Томіленко спростував інформацію про судові процеси між ДПЗКУ та її китайським партнером ССЕС у рамках зернового контракту. "З усією відповідальністю заявляю, що судових тяжб з компанією ССЕС на даний момент немає", - підкреслив він.

Томіленко детально прокоментував причини інтересу чорнушних сайтів до справ корпорації. На його думку, 200 млн дол. США, фактично виведених з ДПЗКУ у попередні роки, дозволяють декому щедро фінансувати вкидання інформаційного компромату. До речі, навіть на прес-конференції журналістське середовище відчуло різницю між справжніми репортерами та людьми, які зачитували з листка підготовлені їм запитання, не розуміючи їх суті.

Також було повідомлено, що Міжнародна аудиторська компанія "BDO-Україна" ближчим часом розпочне перевірку ДПЗКУ. Пріоритетами аудиту стане фінансова звітність, аналіз ризиків, у тому числі пов'язаних з шахрайством. Корпорація перебуває на стадії укладання договору аудиту. Передбачається, що робота буде виконана навесні.

Міжнародний аудит матиме високе економічне та репутаційне значення для ДПЗКУ, адже від його результатів залежить інвестиційна привабливість корпорації. Таку звітність вимагають закордонні інвестори. І ця звітність надає певні ринкові перевагу компанії. Це – окремий товар, який дозволяє співпрацювати з великими інвесторами. Він дає більше можливостей компанії бути зрозумілою та отримати високі рейтинги надійності.

Виглядає, що ДПЗКУ зацікавлена у співпраці з аудиторами щодо усунення наслідків корупційних схем та попередження нових порушень. Адже це дозволить зняти корупційні та репутаційні ризики. Відтак керівництво корпорації запевнило, що буде максимально прозорим перед аудиторами та в максимально стислі терміни надаватиме відповідну інформацію.

Експерти вважають, що результати аудиту важливі насамперед для розвитку українсько-китайського контракту. Відомий експерт, генеральний директор ТОВ "УкрАгроКонсалт" Сергій Феофілов, з яким ми пспілкувалися, високо оцінює перспективи України, і зокрема ДПЗКУ, як постачальника товарів з доданою вартістю на міжнародних ринках. "Окрім кукурудзи, яку Україна поставляє в КНР у рамках контракту, Китай збільшує попит на українську соняшникову олію та борошно. До Китаю експортується не лише сировина, а й товари з долею переробки та більшою доданою вартістю", - говорить Феофілов.

На його думку, китайський ринок є одним з найперспективніших у світі та вже зараз демонструє стрімкий зріст. Згідно з прогнозами міжнародних експертів, за наступні 40 років рівень споживання продовольства у Китаї збільшиться вдвічі. За цей ринок йде гостра конкуренція, тут зосереджені й репутаційні фактори. Відтак для України і ДПЗКУ контракт на поставку до Китаю зернових – вкрай цінний.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний аудит зміцнить позиції ДПЗКУ на ринку Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути