пʼятниця, 18 березня 2016 10:57

Між Львовом і Варшавою хочуть прокласти "євроколію"

Між Львовом і Варшавою хочуть прокласти "євроколію"

Між Львовом і Варшавою планують збудувати колію європейської ширини й запустити між містами чотири нових пасажирських потяги швидкісного сполучення. Ті, хто їхатиме у напрямку Києва, будуть пересаджуватися на ширшу колію у Львові. Про таке домовилися в.о. голови правління ПАТ "Українська залізниця" Олександр Завгородній та голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Про це пише Zaxid.net.

"Ми хочемо, щоб із Варшави до Львова пролягала "вузькоколійка". А вже з нашого обласного центру, після пересадки, можна було швидко дістатися до Києва. Якщо цей проект вдасться реалізувати, завантаженість потоку на залізниці суттєво зросте", - зазначив Олег Синютка.

За словами Романа Матиса, керівника департаменту інвестиційної діяльності Львівської ОДА, вартість проекту - 50 млн євро. За ці кошти планується прокласти колію європейської ширини від кордону з Польщею до Львова та реконструювати вокзал станції Рава-Руська. Вирішено демонтувати існуючу колію і на її місці прокласти рейки європейського стандарту.

Відомо також, що євроколія пролягатиме через прикордонний перехід Хребенне - Рава-Руська. Оскільки саме такий шлях між Варшавою та Львовом є найкоротшим - 339 км.

Оскільки в Укрзалізниці грошей на реалізацію цього проекту немає, то пропозицію інвестувати вже надіслали Китаю. Разом з тим у Львівській облдержадміністрації продовжують пошуки інших потенційних інвесторів.

Окрім того, "Львівська залізниця" для обслуговування маршруту зі Львова до Варшави хоче залучити рухомий склад українського виробництва. Для цього планується закупити чотири потяги на зразок того, який зараз курсує маршрутом Львів-Івано-Франківськ-Чернівці. Нагадаємо, новий швидкісний регіональний експрес, який з'єднав Львів та Чернівці, запустили 13 грудня 2015 року. Його виробник - Крюківський вагонобудівний завод.

Зазначимо, стандартна ширина європейської колії - 1435 мм, в той час, як в Україні - 1520 мм. Перехід між українською та європейською коліями здійснюється заміною ходової частини, перевантаженням вантажів чи використанням суміщених колій.

Зараз ви читаєте новину «Між Львовом і Варшавою хочуть прокласти "євроколію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути