пʼятниця, 15 березня 2013 10:46

Митний союз вже незадоволений торгівлею з СНД

Митний союз вже незадоволений торгівлею з СНД
У торгівлі країн Митного Союзу з іншими державами СНД є негативні тенденції. Фото: inotv.rt.com

Митний союз (МС) введе аналіз обмежувальних заходів у торгівлі з іншими країнами СНД і може за його результатами звернутися до органу з вирішення спорів, створеного у рамках угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ).

"Ще не всі країни надали своїх арбітрів (в орган з вирішення спорів), але в принципі вже більше половини країн своїх арбітрів дали. Тобто орган є, можна користуватися. Щодо того, які справи і які заявки (будуть там розглянуті першими), поки нічого сказати не можу, але ми вже уважно на цю тему думаємо. Робота і аналіз ведуться", - заявив журналістам міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії Андрій Слєпнєв в кулуарах Міжнародного економічного форуму СНД у Москві.

Раніше, виступаючи на одній з секцій в рамках форуму, міністр зазначив, що вважає, що механізм по вирішенню суперечок в рамках угоди про ЗВТ в СНД - "це, мабуть, найважливіша новела, найважливіше нове положення, яке було сформоване у цьому договорі".

"(Важливо) те, що наше зобов'язання отримало працездатний, неполітизований, професійний механізм вирішення спорів. Поки ще жодного спору такий орган не розглянув, але я думаю, що це справа не за горами, і чим швидше і ефективніше запрацює цей орган з вирішення спорів, тим менше проблем бізнес буде випробовувати в рамках нашої взаємної торгівлі (в СНД)", - заявив Слєпнєв.

Він відзначив певні негативні тенденції у взаємній торгівлі країн МС з іншими державами СНД. За словами міністра ЄЕК, як у всіх найближчих сусідів, у торгівлі виникають серйозні суперечки, і відзначається серйозний вплив протекціонізму. Сьогодні країнами СНД застосовується більше третини всього обсягу протекціоністських заходів стосовно товарів ТЗ. Лідерами за такого роду заходам виступають Україна та Узбекистан.

"І що турбує, кількість таких заходів зростає. Не можу не відзначити останні заходи України по автомобілям і наміри щодо нафтопродуктів", - сказав Слєпнєв.

Нині Україна вже є членом зони вільної торгівлі в рамках СНД, а приєднання Узбекистану до ЗВТ, як повідомлялося, очікується влітку цього року.

За даними ЄЕК, товарообіг Митного союзу з країнами СНД в 2012 році склав $ 79 млрд - це на 2% нижче рівня 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Митний союз вже незадоволений торгівлею з СНД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути