четвер, 20 листопада 2014 11:13

Майдан олігархів не змінив: за 9 місяців з країни вивели в офшори $6,4 млрд

Майдан олігархів не змінив: за 9 місяців з країни вивели в офшори  $6,4 млрд
Фото: tsn.ua

Згідно з даними Державної служби статистики, Україна на 1 жовтня 2014 року інвестувала в зарубіжні компанії $6,4 млрд, причому 90,6% цих грошей припадає на Кіпр.

Українським олігархам вигідно вкладати гроші в кіпрські компанії, проганяючи через них куди більше мільярдів доларів, вони отримують прибуток на податки, і можливість приховувати справжніх власників українських підприємств. Про це пише економіст Олександр Охріменко в блозі на Gazeta.ua.

"Схема така: український завод продає свою сталь або добрива рідному кіпрському офшору за низькою ціною, за рахунок чого отримує збиток. Офшор тут же перепродує куплений товар вже реальному покупцю за ринковою ціною і отримує чималий прибуток. З цього прибутку сплачується податок на прибуток за ставками в рази менше, ніж в Україні. Абсолютно легально олігарх мінімізує платежі в український бюджет і виводить капітали за кордон, де до походження таких капіталів немає жодних претензій. Олігархи від таких схем мають прибутки, Україна - збитки", - пише експерт.

За його словами, нинішній уряд України, "який давно перетворився в інструмент обслуговування тих же олігархів, що і привели його до влади" не збирається закривати схеми, що дозволяють великому бізнесу збагачуватися, використовуючи дірки в податковому законодавстві.

"А значить, надалі Україну чекає ще більша євроінтеграція з Кіпром та іншими офшорами, які отримають вже під 100% українських інвестицій", - вважає пан Охріменко.

Зараз ви читаєте новину «Майдан олігархів не змінив: за 9 місяців з країни вивели в офшори $6,4 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути