неділя, 29 травня 2011 17:00

Колумбійські наркобарони перевозять кокаїн в підводних човнах

Колумбійські наркобарони перевозять кокаїн в підводних човнах

Колумбійські контрабандисти все частіше використовують підводні човни для трафіку кокаїну. На зміну кустарним напівзануреним субмаринам тепер приходять повноцінні машини, невловимі для радарів і здатні йти на великій глибині, говориться в повідомленні "Сегодня".

Перші підводного човна контрабандисти взяли на озброєння в середині 90-х. Тоді в руки колумбійської мафії потрапило чимало радянських субмарин. Але незабаром наркобарони налагодили власне виробництво невеликих підводних човнів. Будувати суду стали в джунглях. Сьогодні контрабандисти розпорядженні цілий флотом подібних напівзанурених човнів. Вони йдуть на невеликій глибині, в декількох метрах від поверхні, їх неможливо виявити за допомогою радара. Над водою перебувають лише вихлопна і повітрозабірні труби.

Обчислити субмарину можна тільки за допомогою приладів, що уловлюють тепло від вихлопних газів. Але і з цим недоліком конструкції наркомафія навчилася справлятися: до корпусу субмарин стали прикріплювати тонкі трубки, і тепер вихлопні гази виводяться прямо у воду, пише Фокус.

У декількох кілометрах від берега кур'єрів зустрічають на швидкохідних катерах, які доставляють товар на берег. Субмарину, як правило, топлять, а екіпаж вирушає додому. Гонорар за одну таку подорож становить від $ 30 тис. до $ 100 тис. При цьому кілограм кокаїну в Колумбії коштує близько $ 2,5 тис. Але в США і Європі його продають по $ 30 тис. За деякими даними, в наркобізнес так чи інакше залучені 5 млн . колумбійців.

Представники американської морської розвідки порівнюють полювання на субмарини з патрулюванням країни на трьох машинах. Не дивно, що вперше кустарний підводний човен виявили в 160 км від узбережжя Коста-Ріки в 2006 році. Тепер, незважаючи на всі зусилля, влада виловлюють не більше 14% подібних субмарин. Але в колумбійських джунглях щорічно на заміну конфіскованим будують кілька десятків нових суден. На це потрібно $ 500 тис. і три місяці роботи. Вважається, що більше 30% всього кокаїну вивозять з Колумбії саме за допомогою напівзанурених човнів.

У минулому році вперше береговій охороні попалася субмарина, що повністю занурюється. Правоохоронні органи впевнені, що наркомафія буде і далі удосконалювати подібні плавзасоби. Навіть якщо доведеться викладати за повноцінну субмарину до декількох мільйонів доларів, вона в разі успіху операції окупить себе з лишком.

Зараз ви читаєте новину «Колумбійські наркобарони перевозять кокаїн в підводних човнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути