четвер, 26 вересня 2013 16:13

Як супермаркети "наварюють" мільярди, обдурюючи українців

Як супермаркети "наварюють" мільярди, обдурюючи українців
Хитрі прийоми супермаркетів. Фото: wikipedia.org

Українські супермаркети заробляють мільярди гривень, обдурюючи покупців.

Про це йдеться у сюжеті програми "Територія обману" на телеканалі "1+1".

Журналісти з'ясували, за допомогою яких прийомів супермаркети видурюють гроші.

Гроші за воду

В одному зі столичних супермаркетів журналісти зробили контрольну закупку. Придбали 820 грамів замороженої океанічної форелі, 480 грамів філе хека та 1 кілограм креветок. Після розморозки форель "схудла" на 120 грамів (мінус 6 грн), філе хека - на 200 грамів (мінус 6 грн), а креветки - на 500 грамів (мінус 27 грн).

Недовіси

Супермаркети навіть мають рейтинг товарів, які втрачають у вазі найбільше. Отже, на третьому місці - сири та звичайні ковбаси. Так, палка ковбаси з написом "500 грамів" на етикетці може легко "схуднути" на 40 грамів. Друге місце - за гречкою. Пакети з нею часто рвуться, вона звідти висипається. Назад її ніхто не збирає, натомість пакети просто запаюють. Перше місце посідає копчена ковбаса. Вона може всохнути на 100 грамів, за які покупець, звісно, платить.

Прострочки

Найпростіший спосіб замаскувати прострочений товар - заклеїти старий ярлик новим. Якщо ж товар ще й втратив вигляд, то застосовують ще гірші методи. Наприклад, печінку кладуть на деякий час у розчин хлору. М'ясо вимочують в оцті, хлорі, марганцівці та пральному порошку. Ковбасу змочують у воді з додаванням йоду. Курей вимивають, наколюють водою і заморожують. Такі процедури не гребують робити у туалетах. Цьому вчать перевірених працівників. Кажуть, так робити змушує керівництво: або продаєте прострочку, або компенсуєте з власної кишені.

Брехливі акції

Журналісти вибрали 20 продуктів за акційною ціною. Віднесли їх на аналізи до експертів. Виявилося, що 4 були небезпечними. В них знайшли бактерії, у тому числі кишкову паличку.

Зараз ви читаєте новину «Як супермаркети "наварюють" мільярди, обдурюючи українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути