четвер, 26 липня 2012 09:33

Кабмін хоче надавати пільги підприємствам у ручному режимі - ЗМІ

Кабмін хоче надавати пільги підприємствам у ручному режимі - ЗМІ
Кабмін відмовився від практики галузевих пільг. Фото: polit.com.ua

В уряді відмовилися від практики галузевих пільг і вирішили перейти до ручного надання підприємствам права не платити податки, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Не кожному дано".

У розпорядженні видання опинився пакет з трьох законопроектів №11026-11028, які уряд вчора передав на розгляд Верховної Ради. Документи спрямовані на стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях української економіки для створення нових робочих місць. Базовий законопроект і поправки до Податкового і Митного кодексів розроблені віце-прем'єром-міністром соціальної політики Сергієм Тігіпком.

Джерело в уряді стверджує, що ці проекти можуть бути прийняті вже на позачерговій сесії Верховної Ради, яка може відбутися в кінці липня.

Законопроект про створення привабливого інвестиційного клімату визначає критерії інвестпроектів, які отримають державну підтримку. Великий бізнес повинен буде вкласти не менше 3 млн євро і створити 150 нових робочих місць. Для середнього бізнесу ці показники становитимуть 1 млн євро і 50 осіб відповідно, малого - 500 тис. євро і 25 осіб. Середня зарплата на всіх цих підприємствах повинна буде в 2,5 разу перевищувати мінімальну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни спрогнозували падіння гривні до 9,2 за долар

Слід зазначити, що в законопроекті Кабміну не зазначені конкретні пріоритетні галузі. Документ містить лише розмите визначення: "галузі, в яких реалізується державна політика з розвитку виробничого та експортного потенціалу, створення нових робочих місць". Під це визначення підійде будь-яке промислове підприємство країни, а також компанії, що обслуговують експорт - зі сфер торгівлі і транспорту.

За словами експертів і представників бізнес-асоціацій, така невизначеність з пріоритетними галузями говорить про можливість ручного управління інвестпроектами.

Два інших законопроекти Кабміну передбачають розширення переліку податкових пільг при реалізації проектів. З 1 січня 2013 року на перші 5 років бізнес буде звільнений від сплати податку на прибуток, ще через 5 - буде платити його за ставкою в 8%, і лише з 2023 підприємства повернуться до базової ставки, яка до того моменту скоротиться до 16% . Щоб проконтролювати цільове призначення коштів, зекономлених на податок на прибуток, компанії відкриють спецрахунок в казначействі. Ці кошти можна буде використовувати на переоснащення підприємства, впровадження нових технологій, збільшення виробництва або повернення кредитів, узятих на розвиток. Обсяг отриманих пільг не зможе перевищити обсяг інвестицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-міністр "забракував" приватизацію держгуртожитків: проблема не там

Крім цього, інвестори отримають можливість прискореної амортизації - на 10% швидше амортизувати основні засоби виробництва в перші 3-4 роки їх експлуатації. Також на 5 років дається право безмитного ввезення обладнання не старше 3 років, яка не має аналогів в Україні, та видачі податкового векселя по ПДВ з терміном погашення на 60 днів.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін хоче надавати пільги підприємствам у ручному режимі - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути