вівторок, 18 червня 2013 09:39

Із зарплати продавців щомісяця вираховують 500 гривень за вкрадені речі

Із зарплати продавців щомісяця вираховують 500 гривень за вкрадені речі
Фото: bazaar.ru

"Не люблю розпродажів та акцій, бо тоді роботи багато, а працювати часто доводиться у збиток собі. Хтось щось украде, забруднить чи порве, а відповідальність за одяг повинен нести продавець", - говорить продавець-консультант одного з бутиків на столичному Хрещатику Андрій Ковальчук.

Він - студент. Навчається на третьому курсі у Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова. У вільний від пар і сесії час підпрацьовує продавцем.

"Хтось торгує на ринку, а комусь щастить влаштуватися у магазин модного одягу і працювати під кондиціонерами, - каже Ковальчук. - Плюсів у такій роботі багато, бо можеш працювати, коли маєш час. Я підібрав для себе зміни так, що не прогулюю пари, тому не маю проблем з відвідуваністю лекцій і семінарів. На літо хочу влаштуватися на повний день".

За словами Андрія, у деяких магазинах практикують погодинну оплату, у деяких виплачують ставку або півставки за місяць.

"Продавцем реально заробити 3-4 тисячі гривень на місяць, - розказує хлопець. - Кожні 2-3 години маєш перерву на 10 хвилин, щоб вибігти у туалет чи на перекур. У бутику за тиждень можна навчитися всього. Щоб не набридало, ми постійно міняємося обов'язками протягом дня. Я можу з 10 до 12 години вивішувати на манекени речі з нової колекції, з 12 до 14 - працювати молодшим касиром на касі, з 14 до 16 - чергувати у примірочній".

Зізнається, що продавців-консультантів у бутиках часто штрафують. Із зарплати у кінці місяця можуть вираховувати по 400-500 гривень за вкрадені речі.

"Яка б не була охорона у магазині і скільки б камер не поставили у примірочних, той, хто уміє красти, винесе усе, що забажає, - розказує продавець. - У мене одногрупниця працювала в салоні чоловічого одягу. Під час її зміни з магазину-салону винесли манекен у дорогому костюмі. Був розпродаж, покупців багато, ніхто пропажі не помітив. Роздягнутий манекен знайшли у туалеті торгового центру".

Каже, найбільше крадуть під час розпродажів і у вихідні дні, коли багато клієнтів. Найчастіше з магазину виносять білизну, біжутерію, сумочки і гаманці.

"З десяти злодіїв охороні вдається затримати 1-2 людей, - говорить Ковальчук. - З мого досвіду речі часто зникають у великих жіночих сумочках. До таких дамочок ми ставимося з насторогою. Часто виносять речі школярки і студентки. Іноді на гарячому ловимо жінок, яким за 30. Вони заможні, можуть дозволити оплатити собі цю річ. Більшість зізнається, що роблять це заради задоволення та екстриму. Коли їх затримує на виході охорона, не пручаються. Викладають украдене з сумочки, мило всміхаються і йдуть геть".

Зараз ви читаєте новину «Із зарплати продавців щомісяця вираховують 500 гривень за вкрадені речі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути