середа, 20 березня 2013 13:13

"Хто серйозно відстежував ситуацію, той давно тримався подалі від Кіпру"

"Хто серйозно відстежував ситуацію, той давно тримався подалі від Кіпру"
Фото: politdengi.com.ua

Кіпр отримає 10 млрд євро фінансової допомоги від Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ). В обмін на це депозити, що не перевищують 100 тис. євро, обкладатимуть податком у 6,75%, інші - у 9,9%. Такий захід може знизити привабливість Кіпру як офшорної зони та спричинити втечу капіталу. Парламент Кіпру відхилив законопроект, що передбачає введення податку на депозити. Проте за даними місцевих ЗМІ, 4,5 млрд євро було знято з рахунків лише минулого тижня.

- Наш великий бізнес вже два роки не тримає гроші на Кіпрі, - каже президент Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко. - Майже два роки тому спеціалісти помітили проблеми у кіпрських банків. Так, там залишилось формальне місце реєстрації компанії. Але обслуговуються вони в інших банках. В кіпрських банках гроші ніхто не тримає. Ну хіба якась частина росіян тримають там приватні рахунки. Всі, хто серйозно відслідковував ситуацію, давно трималися подалі від теперішнього Кіпру.

Якщо Кіпр два роки з непевною репутацією, то кому зараз довіряє український бізнес?

- Якщо говорити про доларову зону, то це США. Великий бізнес вподобав американські офшори - там більша банківська таємниця. Звісно, там офшори обходяться дорожче, ніж Кіпр, але захищеність на порядок вища. Якщо говорити про Європу, то бізнес розійшовся по європейських офшорах - Австрія, нідерландські офшори, Люксембург та Ірландія. Вони теж дорожчі, ніж Кіпр, але надійніші.

Які вигоди отримує країна-офшор від залучення іноземного капіталу?

- Для людей вигідна одна - є хороша й високооплачувана робота. Бо є правило. Якщо хочеш відкрити офшор, то маєш наймати тільки місцевих. Для Кіпру втратити статус офшору страшно. Там багато людей, які умовно були директорами, отримували гроші й нічого не робили. Тепер такої роботи не буде. Для країни вигода в тому, що офшори все-таки платять мінімальні податки. За рахунок великого обсягу капіталу та кількості зареєстрованих компаній можуть набігати хороші гроші. Якщо ти навіть не користуєшся офшором, платиш три тисячі доларів податку на рік. Ще треба врахувати й послуги аудиторів, віртуальний чи реальних офісі, інші послуги, які купуються тільки у місцевих. У сумі це хороші гроші для країни та її громадян.

Що може зробити уряд України для зменшення відтоку капіталу з країни?

- У мене є надія - законопроект про трансферне ціноутворення. Він зараз знаходиться в парламенті. Це реально вплине на відтік капіталу. Якщо його приймуть, це буде реальний крок. Основа законопроекту в тому, що є так звані підконтрольні ціни та підконтрольні операції. Це означає, що уряд приймає перелік країн, з якими операції експорту чи імпорту є підконтрольними податковій адміністрації. Тобто при необхідні податкова може самостійно перераховувати ціни товарів. Тому офшор не зможе виконувати роль прокладки, де сконцентруються невиплачені податки. Якщо приймуть цей законопроект, тоді точно Кіпр "помре смертю героя".

Яке майбутнє офшорів в глобальному вимірі?

- Треба визнати, що епохи офшорів відходить. Це вже тренд. На сьогодні ті люди, які в 1990-х роках легко виводили гроші, тепер вже так просто цього не зроблять. Вся інформація стає прозорішою, все відкривається. Навіть люди, які купили нерухомість в Іспанії, отримали дозвіл на проживання та перевели туди гроші, можуть мати проблеми. У них спитають, де вони взяли ті гроші? Великі олігархи наймуть дорогих адвокатів й відіб'ються, а от бізнес середньої ланки - ні. Їм буде важко пояснити походження капіталу. Це пов'язано з тим, що політика контролю за фінансами посилюється у всьому світі. Тому ховати гроші за кордоном стає важче з кожним роком.

Зараз ви читаєте новину «"Хто серйозно відстежував ситуацію, той давно тримався подалі від Кіпру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути