субота, 22 вересня 2012 07:39

Хорошковський "відвантажив" перший український вітрогенератор
13

Фото: Gazeta.ua

21 вересня, в Краматорську (Донецької області) презентували перше в країні вітчизняне виробництво вітроенергетичних установок.

Воно засноване на унікальній технології німецької компанії Fuhrlaender AG і базується на виробничих потужностях українського підприємства "Фурлендер Віндтехнолоджі". Валерій Хорошковський взяв особисту участь у "відвантаженні" першого вітрогенератора, зробленого в Україні. У Краматорську розраховують виробляти до 100 вітрогенераторів на рік. На кожен дається гарантія - 20 років. У виробництві задіяні ресурси кількох місцевих машинобудівних заводів, у тому числі Краматорського заводу важкого верстатобудування і заводу "Енергомашспецсталь". З останнім тісно пов'язана прізвище Близнюк (син міністра регіонального розвитку є одним з директорів і екс-власників). Колишній губернатор Донецької області Анатолій Близнюк свого часу лобіював цей бізнес, він так само прилетів до Краматорська з нагоди презентації.

Члени уряду ознайомилися з виробництвом веж для вітроенергетичних установок та привітали засновників вітчизняної вітроенергетики, яка на сьогодні розглядається як перспективна галузь. Вітряну енергію називають зеленою, вона вважається абсолютно екологічно чистою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Кіровоградщині відкриється перша сонячна електростанція

- Створення зеленої енергетики знаходиться в тренді, - сказав перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський, - сьогодні цей тренд підтримується всіма провідними країнами світу. І дуже приємно, що Україна знаходиться так само на одному з перших місць з точки зору правил відновлення електроенергії.

В даний час в Україні існує два вітряних парки - Очаківський (в Миколаївській області) та Новоазовський (Донецька область, село Безіменне). Вони оснащені вітроенергетичними установками, зробленими в Німеччині. У Новоазовському районі таких "вітряків" 43. Вони здатні забезпечити чотири найближчих району або один таке велике місто як Маріуполь. Потужність цього парку планується збільшити вдвічі.

Найближчим часом ще два вітропарку з'являться в Криму. Так само планується встановити 60 гондол (вітроагрегатів) між Слов'янськом і Краматорському. Ведеться проектування в Миколаївській та Одеській областях.

Приватні інвестори вклали у виробництво вітрогенераторів 120 млн. гривень, а в подальшому планується залучення ще 15 млн. євро. В існуючі вітропарки в загальній складності вкладено 1 млрд. 640 тис. грн. Уряд на 10 років звільнив інвесторів від сплати податку на прибуток.

- Ця пільга необхідна, - заявив на презентації нардеп Георгій Скудар. - Інакше цей бізнес буде відкинутий на догоду амбіціям окремих людей.

Поки ж частка ветроенерегетікі в Україні становить 0, 002%. Для порівняння - частка зеленої енергетики у Данії - 20%.

Зараз ви читаєте новину «Хорошковський "відвантажив" перший український вітрогенератор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

58

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути