пʼятниця, 23 листопада 2012 07:44

Голова Європарламенту сумнівається, що саміт ЄС з бюджету на 2014-2020 роки пройде успішно

Голова Європарламенту сумнівається, що саміт ЄС з бюджету на 2014-2020 роки  пройде успішно
ФОТО: obozrevatel.com

Голова Європейського парламенту Мартін Шульц висловив свої сумніви щодо підсумку що проходить в Брюсселі позачергової Європейської Ради з семирічної фінансової перспективи на 2014-2020 роки.

"У мене немає впевненості, що стосується згоди. Для мене існує ймовірність, що згоди не буде", - сказав М. Шульц, відповідаючи на питання на нічний прес-конференції після виступу перед главами держав і урядів країн Євросоюзу.

Його прес-конференція почалася на три години пізніше запланованого часу, вже на початку п'ятниці. Протягом всього дня четверга голова Європейської Ради Херман ван Ромпей і голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу вели консультації з європейськими лідерами по видатковій частині бюджету ЄС на 2014-2020 роки.

На думку голови Європарламенту, відстані в позиціях країн, які отримують дотації в рамках єдиної сільськогосподарської політики і політики згуртування, і держав-донорів настільки великі, "що компроміс пана ван Ромпея не зможе налагодити мости".

"Що стосується можливості маневру, вона настільки невелика у деякого, особливо пана Кемерона (прем'єр-міністра Великобританії - ІФ), що, я думаю, буде важко пов'язати різні інтереси", - припустив М. Шульц.

Він допустив навіть можливість накладення вето Девідом Кемероном на постанову Євроради. За словами голови Європарламенту, пропозиція самого Д. Кемерона зводиться до збереження як основи для домовленості цифр семирічного бюджету 2007-2013 років плюс 2,8% на інфляцію, або близько 890-900 млрд євро. І це, на думку М. Шульца, може завадити досягненню компромісу.

Він рішуче критикував позицію групи країн, особливо Великобританії, які виступають за скорочення в бюджетному плані.

"Хочу вам повторити те, що я вже сказав глав держав і урядів: чим більше вони втечуть від цифр, запропонованих Єврокомісією (1047 млрд євро, або трохи більше 1% ВВП ЄС - ІФ), тим більше виникає сильна ймовірність того, що вони не отримають більшості в Європейському парламенті", - сказав М. Шульц, звертаючись до журналістів.

"Якщо буде згода на цифрах, запропонованих паном ван Ромпеєм (973 млрд євро - ІФ), можу вам сказати, що в такому разі немає жодних шансів домовитися в Європарламенті. Наші орієнтири - це скоріше цифри Єврокомісії", - пояснив парламентський лідер.

Він також прокоментував призначення Єврорадою до складу ради директорів Європейського центрального банку голови ЦБ Люксембургу Іва Мерша, кандидатуру якого не затвердив Європарламент, яке відбулося в четвер увечері.

"Я сказав Єврораді, що голосування Європарламенту треба поважати", - зазначив М. Шульц. Він нагадав, що Європарламент відхилив кандидатуру І. Мерша. Але Єврорада проігнорував рішення євродепутатів. Голові Європарламенту не залишалося нічого, як взяти до відома цю постанову, яка, на його думку, не сприяє духу конструктивної співпраці.

Зараз ви читаєте новину «Голова Європарламенту сумнівається, що саміт ЄС з бюджету на 2014-2020 роки пройде успішно ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути