четвер, 19 травня 2016 10:50

Газ буде дешевшати - експерт

Газ буде дешевшати - експерт

Ціни на газ у світі й Україні мають знижуватися через зростання пропозиції та зменшення попиту через впровадження програм енергозбереження. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Ціна на газ для України залежатиме не від вартості нафти, а від попиту і пропозиції. Зараз ціна українського газу прив'язана до ціни на німецькому газовому терміналі. Там продаються партії газу, як на біржі, а не укладаються довготермінові контракти з "Газпромом" з прив'язкою до вартості нафти, вугілля тощо", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни побоюються, що нафта повернеться до ціни $30 за барель

Геннадій Рябцев пояснив, що європейська ціна газу залежить від вартості альтернативних джерел енергії, електрики, нафтопродуктів, скрапленого газу, попиту й пропозиції.

"Пропозиція зараз зростає дуже швидко. Якщо кілька років тому ринок скрапленого природного газу був мізерним, то зараз його в Європу возять не лише з Катару, але й з Автралії, США. Цей вид постачання може конкурувати з традиційним трубопровідним постачанням. Це дозволяє здешевити газ там, де раніше він був дефіцитним. Тим часом попит на газ скорочується через програми енергозбереження та зменшення газомісткості економіки ЄС. Якщо ринок газу залишиться відкритим, то газ буде дешевшати", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Газ буде дешевшати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути