четвер, 20 грудня 2012 09:22

Фірташ повертається на український газовий ринок

Фірташ повертається на український газовий ринок
Фото: dmitryfirtash.com

Бізнесмен Дмитро Фірташ зареєстрував у Швейцарії компанію Ostchem Gas Trading. Вже наступного року вона продасть близько 2 млрд куб. м газу промисловим споживачам, а в майбутньому планує наростити поставки.

Вихід на ринок нового трейдера дозволить знизити ціни на паливо всередині країни, проте вдарить по економіці НАК "Нафтогаз України", вважають експерти, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Газом ми багаті".

Ostchem Gas Trading AG Фірташа була зареєстрована в швейцарському кантоні Цуг 10 грудня, повідомили вчора в компанії. Її виконавчим директором став Дмитро Глебко, який є також виконавчим директором Centragas Holding AG (Австрія) і RosUkrEnergo AG (Швейцарія), що  також належать бізнесменові. Членом правління Ostchem Gas Trading став Ларс Хауссманн, який входив до керуючої ради RosUkrEnergo.

"Ця компанія була створена в рамках Group DF і буде займатися постачанням газу для забезпечення власних потреб хімічних підприємств групи", - заявили вчора в прес-службі Фірташа.

Вхідна в Group DF холдингова компанія Ostchem об'єднує чотири українських виробника азотних добрив: "Азот", "Концерн" Стирол "", "Сєвєродонецький азот" та "Рівнеазот" і з 2011 року імпортує газ в країну.

Як розповіло джерело, близьке до Фірташа, наступного року Ostchem Gas Trading має намір імпортувати 8,124 млрд куб. м газу, з яких 2 млрд куб. м будуть продані промисловим споживачам, які не входять до групи.

"У Ostchem почали переговори з постачальниками з Туркменії та Казахстану, а також з "Газпромом" про транзит цього газу, і в майбутньому обсяг поставок може бути збільшений", - сказав співрозмовник.

За його словами, в майбутньому обсяг поставок з боку Ostchem Gas Trading може досягти 11-12 млрд куб. м газу на рік. На цьому тижні Фірташ заявив про плани поставити на ринок країни 8 млрд куб. м газу в 2013 році, тоді як в 2012 році цей обсяг становив 6 млрд куб. м. У "Газпромі" вчора поява нового трейдера коментувати відмовилися.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ повертається на український газовий ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути