понеділок, 25 липня 2011 09:54

Європейці вперше добилися знижки від "Газпрому"

Європейці вперше добилися знижки від "Газпрому"

Італійська Edison, що першою з європейських споживачів зважилася на судовий розгляд з "Газпромом" через ціни на газ, змогла домогтися поступок від монополії.

Про це повідомила російська газета "Коммерсант".

Знижка не буде обтяжливою для "Газпрому" - Edison купує у РФ не більше 2 млрд куб. м газу на рік.

Однак ситуацію можуть ускладнити переговори монополії з іншими, більш великими споживачами.

Раніше Edison повідомила, що домовилася з компанією Promgas - СП "Газпрому" й італійської ENI - про довгострокові закупівлі в неї російського газу. Умови контракту в Edison не розкрили, але зазначили, що вартість російського газу тепер враховує "ринкові умови, що змінилися". За словами глави Edison Брюно Лескера, "російська сторона погодилася переглянути ціну газу виходячи з того, що останні кілька років ціни на італійському газовому ринку падали".

Як підкреслили в Edison, домовитися з "Газпромом" компанія зуміла тільки після того, як влітку 2010 року "почала арбітражний розгляд" через ціни на газ. Вимагаючи від "Газпрому" знизити їх, Edison подала позов до Стокгольмського арбітражу. Переговори з монополією тривали ще з 2008 року, але ніякого результату не давали. Тепер же, коли з "Газпромом" все-таки вдалося домовитися на прийнятних для Edison умовах, арбітражний розгляд буде припинено, пообіцяли в компанії.

Але крім Edison позовів до монополії до цисі ніхто не пред'являв. Хоча, наприклад, RWE загрожувала це зробити. "Газпром" в суперечках із споживачами завжди займав демонстративно жорстку позицію, зберігаючи високі ціни навіть ціною падіння фізичних обсягів поставок. У 2010 році виручка монополії від експорту становила $ 43,9 млрд.

Нагадаємо влада України неодноразово заявляла, що формула розрахунку вартості газу для держави є дискримінаційною.

Зараз ви читаєте новину «Європейці вперше добилися знижки від "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути