середа, 20 червня 2018 21:10

Експерти розповіли про наслідки подорожчання спиртного

Експерти розповіли про наслідки подорожчання спиртного
Алкогольні напої дорожчатимуть ще один-два роки. Щоб українські ціни зрівнялися з європейськими. Фото: iPress.ua

Міністерство економічного розвитку і торгівлі запланувало у середньому на 13% підвищити оптово-відпускні та роздрібні ціни на алкоголь. Через подорожчання компонентів виробництва - спирту, тари та комплектуючих.

"Якщо мінімальні ціни на алкоголь зростуть, це однозначно вплине на подорожчання напоїв у магазинах. Питання в тому, з чим пов'язаний перегляд мінімальних цін. У міністерстві кажуть, що відбулось зростання собівартості виробників із вересня минулого року. Тоді востаннє підвищили акцизи і мінімальні ціни на алкоголь. Звісно інфляція в Україні за цей період склала більше 13%", - розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, мінімальні ціни потрібно переглядати разом із акцизами. Бажано робити це з 1 січня 2019 року. Така практика ЄС. Щоб не змінювати вартість товарів по декілька разів на рік.

Зростання вартості алкоголю сприятиме зменшенню контрабанди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці не багато їдять, а мало заробляють

"Контрабанда процвітатиме доти, доки ціни на акцизні товари в Україні будуть нижчими, ніж в Європі. Її можна знищити за допомогою ринкових цін. Щоправда тоді з'являється інша проблема - вироблення контрафактного товару. Тобто неякісного алкоголю чи цигарок. Тому підвищувати ціни на акцизну продукцію потрібно розумно. Щоб не було перекосів", - каже фінансовий експерт Олексій Кущ.

Він додав, що акцизні товари дорожчатимуть приблизно один-два роки.

"Держава намагається повернути до бюджету те, що було втрачено за 4 роки девальвації гривні. Якщо перерахувати акцизні надходження в долари за курсом валют 2013-го і зараз, Україна суттєво відстає від Європи", - підсумував Кущ.

В Україні мінімальна ціна на пляшку горілки встановлена на рівні 89,7 грн. Середня, за даними Держстату, складає 92 грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли про наслідки подорожчання спиртного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути