четвер, 06 жовтня 2016 09:00

Експерт розповів, як виплачувати валютні кредити

Експерт розповів, як виплачувати валютні кредити

В Україні позичальники валютних кредитів заборгували банкам понад 8 млрд дол. Ще 4 млрд заборгували фізособи. Держава не вирішує питання з позичальниками, а перекладає вину на банки й позичальників. Насправді у таких боргах винні 3 учасники: кредитор, банк і держава. Про це розповів голова асоціації банків Станіслав Аржевітін.

"Держава обвалила курс, знецінила гривню, призвела до зубожіння позичальників, тому вона має відповідати. Більшу частину відповідальності мають покласти на державу, Нацбанк, - пояснює експерт. - Наприклад, щороку Нацбанк перераховує десятки мільярдів коштів як зароблені гроші. Ці гроші можна було перенаправити на погашення кредитів, але їх заручниками є також юридичні особи, які постраждали. А ще є українці, які брали кредит у гривні, і які обурюватимуться, що за доларових боржників держава гасить, а за них не гасить.

Держава має визначити як і за кого вона платитиме, або відкласти борг на кілька років, заморозити його і потім повернутися до цього питання. Зараз кинули клієнтів і банківські установи сам на сам. Забирають квартири, хоч є заборона на виселення. Якщо говорити про класичну іпотеку, її б взагалі не мало б бути. У банках немає грошей, щоб давати такі кредити. Якщо банк планує видати кредит на 25 років він повинен мати депозит на цей термін. Натомість, люди не несуть гроші до банку, а зберігають їх під подушками."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відома оптимальна зарплата українців для безбідного життя

Чому гривневий кредит можна взяти під 36% річних. Хто винен у цьому?

"Це вина економічної політики в нашій країні, коли у нас дефіцит державних фінансів, валютних резервів. Ми маємо постійні кризи, інфляційні обвали. Тому українці не хочуть нести депозити під відсотки, нижчі реального рівня інфляції."

На що можна взяти такий кредит?

"На торгівлю. Він має бути короткостроковий. За умов, що тут швидко купив, за тиждень продав і щось заробив. В жодному разі не можна брати довгостроковий кредит на бізнес чи власну справу."

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як виплачувати валютні кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути