пʼятниця, 14 жовтня 2011 15:58

Експерт розповів, коли можуть притягнути до кримінальної відповідальності після обміну валют

Експерт розповів, коли можуть притягнути до кримінальної відповідальності після обміну валют

Згідно з чинним законодавством України, Державна податкова служба може використовувати інформацію, надану банками про особу, яка здійснила обмін валюти.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів адвокат юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Артем Орел.

"Відповідно до українського законодавства, податковою інформацією є відомості і дані, що отримані суб'єктами інформаційних відносин у процесі поточної діяльності і необхідні для реалізації покладених на контролюючі органи завдань і функцій. При цьому джерела законного отримання податкової інформації є досить широкі. Інформація, що надходить до податкових органів у зазначений спосіб, а саме, від банків або інших фінансових установ, є законною, адже передбачена діючим Податковим кодексом України", - зауважив він.

Учора ЗМІ розповсюдили інформацію про жителя Донецька, за словами якого, після купівлі ним валюти в розмірі $ 2 тис., Податкова вимагала терміново задекларувати свої доходи, погрожуючи кримінальною відповідальністю.

Утім, як підкреслив Орел, у цьому конкретному випадку кримінальна відповідальність виключена.

"Адже, навіть, при доведенні факту умисного ухилення від сплати податків, кримінальна відповідальність за зазначене правопорушення не передбачена. Відповідно до норми Кримінального кодексу України, такі діяння мають призвести до фактичного ненадходження до бюджету коштів, у цьому разі несплачених податків, у значних розмірах - 17 тисяч гривень і більше. Зважаючи на те, що базова ставка податку на доходи фізичних осіб становить 15% (17%), може йтися лише про значно більші кошти", - зауважив адвокат.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, коли можуть притягнути до кримінальної відповідальності після обміну валют». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути