вівторок, 03 травня 2016 11:14

Експерт розповів, як економити газ Україні

Експерт розповів, як економити газ Україні

Треба реформувати систему субсидій, утеплити будинки за допомогою "теплих кредитів", урядових та міжнародних програм. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт з енергетики Олексій Хабатюк.

"Перш за все необхідно реформувати систему субсидій. Соцнорма споживання газу на опалення має бути знижена та прив'язана не до календарного місяця, а до опалювального сезону. Треба увести коефіцієнти для розрахунку соцнорми в залежності від типу помешкання та поверховості будівлі, а також регіональний коефіцієнт", - вважає Олексій Хабатюк.

На думку експерта, треба дати можливість отримувачу субсидії споживати газ протягом опалювального сезону та поступово "вибирати" його із обсягу газу, розрахованого за соцнормою, на його вибір, а не привязуватись до календарного місяця. Після закінчення опалювального сезону корегувати соціальні обсяги газу на підставі фактичної середньої температури за опалювальний період за регіонами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова УГКЦ закликав уряд скасувати релігійну знижку на газ

"За залишок "невибраного" за опалювальний сезон соцоб'єму газу платити споживачеві премію. Чим більше відсотків удалося заощадити — тим вища премія. Щороку соцнорму зменшувати за графіком, а премію за економію — збільшувати. Це стимулюватиме споживача економити. Пілотний проект монетизації системи субсидій варто запустити у трьох областях, з найвищим, середнім та найнижчим рівнем доходів", - говорить Хабатюк.

Він також вважає, що наступним кроком буде створення Фонду енергоефективності, який допомагатиме робити реконструкцію і споживати менше енергії. Крім того, споживач має право оббирати постачальників електрики, газу тощо.

На повну енергомодернізацію житлового фонду України потрібно 1 трильйон гривень у цінах літа 2014 року. Кошти на це має виділяти фонд енергоефективності, населення користуватиметься програмою "теплих кредитів". Можуть допомогти донорськими коштами з Європейського банку реконструкції та розвитку, та ще кілька міжнародних програм.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як економити газ Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути