четвер, 09 серпня 2018 12:13

Експерт пояснив, як Нафтогаз хотів заробити на киянах

Експерт пояснив, як Нафтогаз хотів заробити на киянах
За словами експерта, Нафтогаз хоче отримати можливість замість облгазів управляти газовими мережами. Щоб "збирати" гроші з населення за спожитий газ. Фото: Корреспондент.net

Останні 2 місяці Нафтогаз, Київтеплоенерго та столична мерія з'ясовували, хто має сплатити борги за газ обсягом майже 5 млрд грн. Тому кияни залишилися без гарячої води. Під питанням була підготовка до опалювального сезону, розповів Gazeta.ua Юрій Корольчук, голова спостережної ради Інституту енергетичних стратегій.

"Плюсом вирішення суперечки стало те, що кияни не будуть переживати за гарячу воду та тепло в опалювальний період. Мінусом - сторони не змогли домовитися без посередництва президента Порошенка. Це зайвий доказ відсутності прозорого і конкурентного ринку газу. Суперечливим також стало рішення залучити до поставок приватну компанію "Укрнафтобуріння". Вона належить олігархам Коломойському, Фуксу та Хомутиннику", - каже експерт.

За його словами, Укрнафтобуріння постачає газ по 10,2 тис. грн за тис. куб. м. Водночас Нафтогаз продає його для ТКЕ по 7 тис. грн. Тобто, з бюджету Києва додатково доведеться компенсувати 3 тис. грн за кожну тисячу куб. м газу. Закупка 18 млн куб. м газу – це 54 млн грн збитків для Київтеплоенерго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різко підскочать ціни на гарячу воду

"Якби Київтеплоенерго отримував газ від Нафтогазу без договору через невирішене питання з боргами, то збитки склали б не 3, а 15 тис. грн за кожну тисячу кубометрів газу. Загалом це 270 млн грн збитків для столичного бюджету від купівлі 18 млн кубометрів газу. Ця сума стала б прибутком газового монополіста компанії Нафтогаз", - наголошує Юрій Корольчук.

Нафтогазу не вдалося нав'язати Київтеплоенерго схему. Її топ-менеджери компанії на чолі із Коболевим уже успішно обкатали на більшості теплокомуненерго та облгазах.

"Сьогодні борги ТКЕ і облгазів становлять 50 мдрд грн. З цієї суми лише 15 млрд - борги, решта - "нараховані" за описаною схемою фактично "намальовані" борги. Нафтогаз хоче отримати можливість замість облгазів управляти газовими мережами. Щоб "збирати" гроші з населення за спожитий газ", - підсумував Юрій Корольчук.

Нафтогаз відмовив КП "Київтеплоенерго" в укладенні договорів поставки природного газу. Там вважають, що спершу комунальна компанія повинна погасити борги ПАТ "Київенерго". Водночас Господарський районний суд Києва вирішив не перекладати борг компанії "Київенерго" за спожитий газ перед НАК "Нафтогаз" на Київтеплоенерго. Суперечка і досі триває у суді.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, як Нафтогаз хотів заробити на киянах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути