понеділок, 26 вересня 2016 13:54

Експерт пояснив, чому закриваються маленькі банки

Експерт пояснив, чому закриваються маленькі банки

Від початку року третій банк оголосив про самоліквідацію. 22 вересня таке рішення ухвалили акціонери Фінексбанку. У червні Нацбанк дав дозвіл на ліквідацію за ініціативою власників "Фінанс Банку" й "Інвестиційно-трастового банку".

"Рішення про самоліквідацію було прийняте через складне становище на ринку фінансових і банківських послуг. Та невизначеність щодо можливих напрямків і джерел подальшої капіталізації ПАТ "Фінексбанк" як банківської установи. Активів Фінексбанку достатньо для розрахунку за зобов'язаннями. Станом на 22 вересня 2016 року загальна величина активів становить 237,982 млн грн, загальна величина зобов'язань – 113,146 млн грн. Сума, яка може залишитися після задоволення вимог кредиторів і буде розподілена серед акціонерів, прогнозовано становитиме 124,836 млн грн", - пояснили у фінустанові.

Ці три банки закрилися через вимогу регулятора збільшити статутний капітал, розповів у коментарі Gazeta.ua радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

"Це непосильна вимога для маленьких банків. Банкам легше ліквідуватися, ніж продовжувати свою діяльність. Вони не витримали девальвацію гривні утричі, інфляцію у 50% на рік, падіння економіки на 30%, війну й анексію території. Це звичайний форс-мажор. У таких умовах Нацбанк мав би робити послаблення щодо розміру капіталу. Великим банкам дали відстрочку для збільшення розмірів статутного фонду. Маленьким - ні. Кредити видають дуже мало, під високі відсотки. Рівень ризику, що їх не повернуть, - 30-40%. У такому разі власники вирішують ліквідувати банк", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активи 32 банків-банкрутів продадуть з молотка

На думку Олексія Куща, протягом 6-12 місяців можуть самоліквідуватися ще не менше десяти банків.

Фінексбанк працював на ринку України з 1991 року. За класифікацією НБУ на 1 липня банк посідав 93-е місце серед 108 працюючих банків за обсягом активів. Ключовими власниками банку є громадянка Латвії Ганна Сидорова й громадянин України Сергій Осьмухін.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому закриваються маленькі банки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути