понеділок, 10 листопада 2014 21:00

Експерт визначив, хто винен у знеціненні гривні

Експерт визначив, хто винен у знеціненні гривні
Борис Кушнірук (Фото: ua-ru.info)

Курс, як градусник, показує, що "температура" української економіки далеко не в нормі. 

Таку думку кореспонденту Gazeta.ua висловив економіст Борис Кушнірук. Він назвав чинники, які лишають відбиток на ситуації з валютою в країні. 

"У нас триває війна. І це, звичайно, впливає на курс. Це породжує негативні очікування, звужує попит, скорочує виробництво, зупиняє інвестиції тощо", - говорить експерт.

Другим фактором, який впливає на курс, Кушнірук назвав уряд.

"Уряд робить вигляд, що у нас нічого не відбувається. У нас продовжується фінансуватися бюджет начебто війни немає. Але надходження до бюджету падають, і витрати на армію потрібно вести в рази більші, ніж це було раніше. У нас виникає ситуація, коли уряд просто йде до Національного банку і той змушений друкувати гроші", - пояснив експерт.

За словами економіста, у цьому році Україна надрукувала лише "по лінії покриття дефіциту держбюджету 133 млрд. Такої суми у нас не було ніколи".

"Третій фактор – це безпосередньо Національний банк. Не можна робити вигляд, що у нас все нормально, що можемо спокійно фінансувати усі видатки. Потрібно виходити з того, що у нас війна. Тоді економіка базується на мобілізаційному принципі. Ми повинні перебудувати модель економіки на воєнний лад. Коли бюджет розрахований, у першу чергу, на армію, потім – найнеобхідніші видатки. Все інше – заморожено, або ліквідовано. Тоді є можливість тримати курс", - вважає експерт.

Кушнірук висловив невпевненість у тому, чи вдасться втримати курс у рамках 15-16 грн за дол. "Якщо і далі події будуть розвиватися, як зараз, то, безперечно, ми курс не втримаємо і на 20", - прогнозує економіст.

Нагадаємо, у понеділок, 10 листопада, банкіри і Нацбанк домовилися утримувати курс на рівні 15-16 гривень. Говорять, що вводити додаткові адміністративні обмеження для стабілізації курсу гривні поки не будуть. 

Зараз ви читаєте новину «Експерт визначив, хто винен у знеціненні гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути