понеділок, 01 лютого 2016 14:05

Експерт назвав умови, за яких Україна відмовиться від російського газу

Експерт назвав умови, за яких Україна відмовиться від російського газу

Якщо будуть теплими лютий та березень, цього року можна зробити експеримент і взагалі не закуповувати газ із Росії.Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт з енергетики Михайло Гончар.

"У 2015 році імпорт російського газу знизився до безпрецедентного рівня - 6,1 мільярда кубометрів. Років п'ять тому закуповували порядка 40 мільярдів кубометрів. І ціна у 2015 році була практично вдвічі нижчою, ніж у 2013-2014 роках. Кошти, які сплачували "Газпрому", власне, і створювали борги "Нафтогазу", - сказав експерт.

У Європі Україна закупила 10,3 млрд кубометрів газу. Ці поставки обходилися дешевше, ніж російські. Газ від "Газпрому" коштував $302,3 за 1000 куб м, від європейських постачальників - $282,9.

"Газпром" змушений знижувати для України ціни, бо вартість газу прив'язана до вартості нафти та інших енергоносіїв, які зараз дешевшають. Але росіяни все одно пропонують газ дорожчий, ніж європейські компанії. Україна в січні 2016 році повністю відмовилася від товару "Газпрому". Це нам просто не вигідно", - вважає Михайло Гончар.

За словами експерта, газу в Європі достатньо і 22,5 млрд куб на рік реверсних потужностей для його перекачування Україні вистачить.

Нагадаємо, за 2015 рік обсяги імпорту європейського газу зросли удвічі. На Європейському ринку "Нафтогаз" купує природний газ у понад десятка компаній. Імпорт з Російської Федерації за той же час скоротився у 2,4 раза.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав умови, за яких Україна відмовиться від російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути