пʼятниця, 03 січня 2020 21:10

Економісти пояснили, що буде з доларом у січні 2020-го

Економісти пояснили, що буде з доларом у січні 2020-го
Нацбанк регулярно купує валюту на міжбанку. Фото: fakty.com.ua

Наприкінці грудня 2019-го долар подорожчав до 23,68 грн. За добу додав понад 40 коп. За день до цього Національний банк викупив на міжбанку рекордні $700 млн.

Gazeta.ua запитала експертів, для чого регулятор купує валюту і що впливає на курс долара в Україні.

Ярослав Жаліло, економіст:

"Нацбанк регулярно купує валюту на міжбанку. За рахунок цих грошей поповнює золотовалютні резерви. Наприкінці 2019-го рекордну суму вдалося викупити через велику пропозицію валюти на ринку. Йдеться про долари, що зайшли в країну після завершення контрактів та гроші від заробітчан, які приїхали на свята додому", - пояснює Ярослав Жаліло.

За його словами, курс валют формує ринок. Нацбанк може тільки згладжувати надмірне зміцнення чи знецінення гривні. У стратегічному форматі поповнює резерви. Якщо на ринку валюти вистачає, регулятор користується цим і викуповує долари.

Обмінники піднімають курс долара, щоб заробити на ажіотажі

"Сьогодні обмінники піднімають курс долара, щоб заробити на ажіотажі. Після новорічних свят він трохи подешевшає. Однак повернення до найнижчих показників грудня 2019-го не буде. Поки для цього на ринку не достатньо валюти", - підсумував економіст.

Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford:

"Передумов до стрімкого зміцнення гривні немає. Останні півроку промислове виробництво падає. А уряд шукає винних у Нацбанку. Каже, що це пов'язано зі зміцненням гривні. Щоб покращити ситуацію, регулятор буде проводити політику часткового знецінення курсу національної валюти", - каже Олексій Кущ.

Додає, що Україні потрібна гривнецентрична політика. Це курсова модель, яка урівноважуватиме інтереси усіх економічних агентів – від трудових мігрантів, експортерів до українців, які працюють вдома.

"У часи фіксованого курсу, курсову політику визначали промислово-фінансові групи - сировинні компанії, які зацікавлені у глибокій девальвації гривні. За рахунок цього під час кризи, олігархам вдалося компенсувати втрату рентабельності через падіння світових цін на сировину. Таке знецінення гривні було не на користь простих українців. Зараз на політику НБУ впливають групи інвестиційних банкірів, які зацікавлені в максимальному зміцненні курсу, бо отримують дохідність у гривні. Так, нерезидент, який на початку 2019-го завіз долари в Україну, продав їх по курсу 28 гривень і купив державні облігації, заробив 20% у гривні. За рахунок того, що курс зміцнів, він отримав ще 20% у вигляді курсової різниці. Через штучне зростання курсу втрачають заробітчани та їхні сім'ї. Також ті, хто має заощадження у доларах чи євро. За них можна купити менше, ніж раніше. Тому треба переходити на гривнецентричну курсову модель", - говорить Кущ.

Додає, що курс долара може опуститися на 1-1,5 грн, якщо Мінфін оголосить про черговий продаж державних облігацій.

Торік гривня стала чи не єдиною валютою у світі, яка зміцніла до долара

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На свята обмінники підняли курс долара

Олексій Лупоносов, фінансовий аналітик:

"Торік гривня стала чи не єдиною валютою у світі, яка зміцніла до долара. Через це Україна втратила бюджетні кошти та експортні можливості. З іншого боку, зараз дійсно найкращий час купувати валюту. Однак не у всіх є така можливість", - каже Олексій Лупоносов.

За його словами, на курс впливає виключно спекулятивний капітал.

"Нерезиденти завозять валюту в країну, обмінюють її. За гривні купують державні облігації. Україна зробила запозичення на кілька років уперед. Коли іноземці почнуть продавати боргові папери, долар стрімко подорожчає. Таким чином, у довгостроковій перспективі курс "американця" однозначно зросте. У короткостроковій – значних коливань у перший місяць 2020-го не буде. Не треба забувати й те, що у січні багато вихідних", - пояснює аналітик.

Торік Національний банк викупив на ринку $7,9 млрд. Це найбільше за останні 14 років. Попередній раз регулятор встановив рекорд у 2005-му. Тоді викупив $10,5 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Економісти пояснили, що буде з доларом у січні 2020-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути