Ексклюзиви
середа, 17 лютого 2016 06:37

Економіст підрахував, скільки мільярдів потрібно на відновлення Донбасу

Економіст підрахував, скільки мільярдів потрібно на відновлення Донбасу
Фото: hvylya.net

На відновлення Донбасу, де майже два роки триває ініційований Російською Федерацією збройний конфлікт, потрібно $20 млрд. Про це заявив шведський економіст Андерс Аслунд, наводить його слова Укрінформ.

"Загальна вартість відновлення, очевидно, буде більше, ніж $10 млрд і, ймовірно, досягне $20 млрд, або майже чверті нинішнього ВВП України", - зазначив експерт, додавши, що в переважній більшості це капітальні витрати.

Втім, за його словами, навіть нинішні бюджетні витрати України, які вона намагається скоротити, є набагато більшими, ніж доходи в бюджет від регіону протягом довгих років.

"Хто повинен платити за відновлення Донбасу? Очевидна відповідь - агресор, Росія. Справедливо було б, якби Україна додала до вимог в мінському процесі ці $20 млрд репарацій з боку Росії за Донбас. Але насправді репарації платять тільки ті, хто зазнав поразки", - зазначив Аслунд.

Він упевнений, що з іншого боку, Україна, не дочекавшись виплат від Росії, сама не зможе найближчим часом фінансувати відновлення Донбасу.

"Єдиний розумний вихід для Євросоюзу і США - надати істотну допомогу Україні у вигляді грантів для відновлення і реінтеграції Донбасу. Для стабілізації зруйнованого війною регіону в Європі $20 млрд - невелика сума. Просто порівняйте її із $300 млрд, які Євросоюз витратив на фінансову кризу в Греції", - резюмував експерт.

Раніше голова Державного агентства з питань відновлення Донбасу Вадим Черниш заявив, що відновлювальні роботи в зоні збройного конфлікту на сході України обійдуться в 1,5 млрд доларів.

Зараз ви читаєте новину «Економіст підрахував, скільки мільярдів потрібно на відновлення Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути