вівторок, 23 січня 2024 12:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Демографи оцінили, якою буде чисельність населення після війни

Демографи оцінили, якою буде чисельність населення після війни
До 2037 року нас може лишитися 30 млн. Фото: eastnews.ua

Кількість населення через 15 років після закінчення війни в Україні скоротиться приблизно на 10-12 млн.

На початок 2022 року кількість населення країни становила приблизно 42 млн, розповів заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Олександр Гладун, передає "24 канал". Йдеться про кордони 1991 року, тобто разом з окупованим Кримом та захопленими частинами Донеччини і Луганщини.

"Якщо війна в Україні закінчиться наприкінці 2024 року чи в 2025 році, то через 15 років після цього кількість населення становитиме приблизно 30,5 млн людей. Аби спрогнозувати чисельність населення, довелося закласти прогнози щодо народжуваності, смертності та міграції. Але найперше питання, яке потрібно було вирішити - коли закінчиться війна. Адже під час війни демографічні процеси мають свої особливості ще протягом двох-чотирьох років", - пояснив він.

Лише після цього періоду демографічні процеси більш-менш стабілізуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Населення Китаю рекордно скорочується другий рік поспіль

Прогноз демографів охоплює період до 2037 року.

"Ще раз підкреслю, що це в кордонах 1991 року. За прогнозом вийшло, що на початок 2037 року нас буде приблизно 30,5 мільйона осіб. Тобто, скорочення за 15 років - приблизно 10-12 мільйонів. Це дуже стрімке скорочення населення", - додав Гладун.

Станом на зараз близько 60% українських біженців планують повернутися додому. За даними управління Верховного комісара ООН у справах біженців через війну в Україні за кордоном знаходиться приблизно 6,3 млн громадян.

Виїзд наших громадян за кордон призвів до значного скорочення чисельності населення в Україні. Приблизно 4,2 млн українців, це ті, які знаходяться в країнах ЄС. Приблизно 1,3 млн у Росії або у Білорусії. А ще десь 400 тис. - це люди, які виїхали за межі Європи до інших країн.

Зараз ви читаєте новину «Демографи оцінили, якою буде чисельність населення після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути