вівторок, 18 вересня 2018 11:40

DCH вважає, що недобросовісні дії групи АІС у вигляді ухилення від погашення кредиту шкодять інвестиційній привабливості України

DCH вважає, що недобросовісні дії групи АІС у вигляді ухилення від погашення кредиту шкодять інвестиційній привабливості України
Група DCH вважають, що стягнення пулу боргів АІС "сприятиме поліпшенню інвестиційного іміджу України в очах інвесторів"

У 2007-2008 роках корпорація АІС (співзасновники і бенефіціари Дмитро Святаш і Василь Поляков), взяла кредит в "УкрСиббанку" на загальну суму 50 млн дол. під забезпечення у вигляді об'єктів нерухомості.

Група DCH вважає, що недобросовісні дії групи АІС, які полягають в ухиленні від погашення кредиту в розмірі 50 млн дол. "УкрСиббанку", шкодять інвестиційній привабливості України.

Про це представники DCH заявили на зустрічі з журналістами. Як було сказано в ході спілкування, у 2007-2008 роках корпорація АІС взяла кредит в "УкрСиббанку" на загальну суму 50 млн. доларів під забезпечення у вигляді об'єктів нерухомості.

Зокрема, кредит взяли компанії, які входять в структуру корпорації АІС: "Автосервіс Т", "Інтер-Авто", Кременчуцький автоскладальний завод, "Автохолдинг".

Однак у 2009 році корпорація АІС оголосила дефолт під приводом світової фінансової кризи і відмовилася від виконання своїх зобов'язань перед "УкрСиббанком".

"Одночасно з цим назву "Корпорація АІС" - впізнаваний корпоративний бренд - було змінено на "Корпорація "Співдружність Комп". Зі складу корпорації АІС виходять майже всі учасники, кількість яких обчислюється десятками юридичних осіб, а також проводяться 2 хвилі банкрутств, які автоматично означають мораторій на погашення боргів. На думку експертів у сфері права та економіки, ці дії були зроблені цілеспрямовано, щоб уникнути виконання боргових зобов'язань перед банками", - йдеться в офіційній заяві DCH з даного питання.

Присутня на зустрічі директор юридичного департаменту Олена Лисицька зазначила, що під час мораторію особи, які приймають рішення в АІС, здійснили перший продаж переданого в іпотеку "УкрСиббанку" нерухомого майна, знявши судові заборони на відчуження іпотечних об'єктів на підставі підробленого рішення Ворошиловського районного суду міста Донецька.

"Надалі це майно було ще кілька разів перепродане, розділене між кількома юридичними особами, а ці юридичні особи компанії проводять подальший розподіл об'єктів іпотеки з метою зміни реєстраційних номерів об'єктів та адрес. Маніпуляції, які маніпуляції із заставним майном з юридичної точки зору не можуть бути кваліфіковані інакше, ніж незаконне виведення об'єктів з іпотеки", - наголошується в заяві на офіційному сайті.

Лисицька підкреслила, що з 2009 року "УкрСиббанк" докладає зусиль для стягнення заборгованості по кредитах в судовому порядку з поручителів по кредиту (солідарних боржників) - Дмитра Святаша та Василя Полякова, однак протягом майже 10 років вони ухиляються від виконання своїх зобов'язань.

"Не заперечуючи сам факт видачі поручительств, вони в судовому порядку домагаються скасування поручительств під формальними приводами (наприклад, безкоштовний формат поручительств замість платного)", - сказано в офіційній заяві.

У повідомленні також підкреслюється:

"Всі об'єкти нерухомості, які були незаконно виведені з іпотеки за кредитами АІС, в даний час належать юридичним особам, кінцевими бенефіціарами яких є прямі родичі Дмитра Святаша: його батьки - Лариса Святаш і Володимир Святаш. Всі борги АІС перед іншими банками-кредиторами ("Сведбанк" і ВТБ) були викуплені юридичними особами, кінцевим бенефіціаром яких є пряма родичка Василя Полякова - його сестра Ірина Полякова. Відповідні дані підтверджуються виписками з державного реєстру".

Представники DCH також відзначили, що проблемними є не тільки кредити, взяті підприємствами АІС у "УкрСиббанку". "Підприємства групи АІС також мали борги перед іншими банківськими установами, крім "УкрСиббанку". У 2012 році з питання боргів АІС уряду було направлено лист, який підписали Олександр Луканов - президент, головний керуючий директор "Альфа-Банку", Вадим Пушкарьов - голова правління "ВТБ Банк", Сергій Панов - в. о. голови правління "УкрСиббанк" BNP ParibasGroup, Олена Єфремова - в. о. виконавчого директора Незалежної асоціації банків України", - йдеться в заяві DCH з посиланням на відповідну інформацію ЗМІ.

У DCH переконані, що стягнення пулу боргів АІС "сприятиме поліпшенню інвестиційного іміджу України в очах інвесторів, у тому числі які представляють банківський сектор, оскільки стане вагомим сигналом про можливість реального захисту їх прав від посягань недобросовісних осіб, в тому числі позичальників".

Довідка. Група DCH ( "Development Construction Holding") була заснована в лютому 2007 року. Бенефіціаром групи Олександр Ярославський. DCH реалізувала безліч успішних інвестиційних проектів. Зокрема, у фінансовому секторі Ярославський розвинув "УкрСибБанк", який потім продав міжнародній групі BNP ParibasGoup. Також, група DCH придбала одну з найбільших українських страхових компаній ІНГО і інвестувала в розвиток Північного ГЗК і черкаського "Азоту", придбала і відновила роботу "Харківського тракторного заводу". Інвестиції Ярославського в розвиток Харківського регіону перевищили 1 млрд дол., з яких 300 млн - в підготовку інфраструктури Харкова до Євро-2012.

Зараз ви читаєте новину «DCH вважає, що недобросовісні дії групи АІС у вигляді ухилення від погашення кредиту шкодять інвестиційній привабливості України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути