середа, 04 травня 2016 11:09

Ціна на газ для населення - необґрунтована - експерт

Ціна на газ для населення - необґрунтована - експерт

Прив'язка вартості газу для населення до ціни на німецькому хабі - протизаконна. На потреби населення має йти газ власного видобутку, у якого є своя собівартість. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів голова спострережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Населення споживає газ власного видобутку, - так написано в законі "Про засади функціонування ринку природного газу" та Постанові Кабінету міністрів № 758. З 1 травня уряд прирівняв ціну газу для населення до ціни на німецькому хабі - замість 1590 до 4849 грн за 1000 куб. Це нелогічно і протизаконно. Український газ має собівартість, свої транспортні витрати, витрати на обслуговування, рента і ПДВ. Нелогічно орієнтуватися на ціну на біржі, коли в нас немає діючого ринку на газ. Людина не може обрати постачальника", - сказав експерт.

За його словами, більшість українського газу добувається державною компанією "Укргазвидобування". Керівництво компанії визнавало, що для прибуткової роботи достатня ціна 3500 грн за кубометр. Уряд підняв ціну, обґрунтовуючи, що це дасть додаткові інвестиції у газовидобування. Але й в ціні 3500 грн за 1000 кубометрів близько 600 грн - інвестиційна складова. Цього вистачає, щоб бурити нові розвідувальні свердловини, облаштовувати видобуток.

"Якщо грошей на розвідку газу буде в рази більше - ці кошти не освоять, вони лежатимуть мертвим грузом на рахунках і знецінюватися. Або підуть на субсидії. І я не виключаю тут корупційну складову", - вважає Юрій Корольчук.

На думку експерта, в Україні немає чіткого плану зменшення втрат газу і тепла. Невідомо, за які кошти робити тепломодернізацію. Крім того, при зростанні ціни на європейському ринку, буде змінюватися і внутрішня ціна. Також мінятиметься вартість газу залежно від курсу гривні.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на газ для населення - необґрунтована - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути