пʼятниця, 05 жовтня 2012 16:49

Чи зруйнують чиновники феросплавну галузь?

Про можливість цього в інтерв'ю одній з інформаційних агенцій наприкінці вересня говорив  голова правління заводу  Павло Кравченко. На  підготовчі роботи, необхідні для можливого нарощування виробництва в тих цехах підприємства, які були зупинені раніше,  необхідно витратити близько 60 мільйонів гривень. З цією метою адміністрація заводу розпочала вести переговори із вимушено звільненими раніше робітниками. Але, керівник підприємства сказав, що не впевнений в тому, що підприємство таки збільшить завантаженість обладнання. Далі ми пояснимо, на чому ґрунтується не надто оптимістичний настрій керівника ЗЗФ.

Під час вимушеної зупинки цехів було звільнено 1400 робітників. Цей крайній крок був здійснений після того, як з 2011 року,  відповідно до рішення НКРЕ, Запорізький феросплавний завод  був переведений на другий клас споживання електроенергії, де тарифи вищі на 30%.

З цього моменту тарифи на електроенергію в цілому для феросплавної галузі поетапно виросли на 79 %. Це зробило виробництво феросплавів нерентабельним, оскільки вартість електроенергії сягає половини в собівартості продукції. Ціни на феросплави на світових ринках, навпаки, мали стійку тенденцію до зниження. Проблему могла би вирішити більш гнучка тарифна політика, однак на  усі звернення представників галузі, які іноді вдавалися до акцій протесту, довгий час різні інстанції відповідали лише обіцянками врегулювати проблему. Для ЗЗФ дещо полегшити ситуацію могла би передача в оренду чи продаж електричної підстанції "Феросплавна-2", яка розташована на території підприємства, але знаходиться на балансі обленерго.  Але і це питання не було вирішено.

В результаті зупинки цехів ЗЗФ держава недотримала близько двох мільярдів гривень – через вимушене скорочення споживання занадто дорогої електроенергії, суттєво скоротилися надходження до Пенсійного та інших соціальних фондів. Проте збільшилося навантаження на фонд зайнятості через необхідність виплати компенсацій звільненим робітникам. Колишній потужний донор міського бюджету Запоріжжя почав перетворюватися на проблемне підприємство виключно через недолугу державну політику  тарифоутворення не електроенергію.

За великим рахунком аналогічна ситуація склалася й на Стахановському заводі феросплавів (СЗФ). Це підприємство на другий клас споживання не переводили, однак кремністі  феросплави, на яких спеціалізується СЗФ, чи не найбільш енергоємні. Й тариф в 9,3 центи за 1 кВт для СЗФ непід'ємний. Зрозуміло, що тарифи на електроенергію призвели до того, що працювати стало неможливо.

Утримувати заводи на рівні нульової рентабельності тривалий час неможливо, й усе йшло до його повної зупинки. ЗЗФ та СЗФ оголосили про плани зупинити виробництво, починаючи з 15 жовтня. Термін зрозумілий – є можливість та час законсервувати обладнання до настання зимових холодів й вивести печі з роботи. Ці роботи займуть 5-10 днів. Далі буде проведено технічне обслуговування пічних агрегатів і комунікаційних систем для того, щоб грамотно увійти в зиму, наприклад, елементарно вчасно злити воду, до настання перших заморозків. Все це потрібно для того, щоб залишити обладнання феросплавних заводів в працездатному стані, яке ми, дуже сподіваюся, зможемо запустити в роботу при зміні ситуації з ціною електроенергії в кращу сторону.

До речі у місті Стаханові наслідки зупинки феросплавного заводу, називають не інакше ніж, жахливими. Так директор Стахановського міського центру зайнятості Світлана Небеська заявила, що працевлаштувати 1,5 тисячі співробітників СЗФ у місті неможливо.  "Якщо завод зупиниться, то для нашого міста буде практично неможливо працевлаштувати працівників. Працевлаштувати таку кількість людей у місті з населенням 90 тисяч чоловік ми будемо просто неспроможні", - зазначила С.Небеська.

Однак, наприкінці літа з'явився привід для оптимізму. Його феросплавними отримали від вищого керівництва держави. 30 серпня Президент дав письмове доручення Прем'єр-міністрові встановити економічно обґрунтовані тарифи для феросплавних заводів Вони мали б складати 60 доларів за МВт для електрометалургійних підприємств, які мають у  собівартості продукції 30 % вартості електроенергії і споживають 60 млн. кВт в місяць.

Напрацювати конкретне рішення з цього приводу до 1 жовтня глава держави запропонував безпосередньо НКРЕ  11 вересня під час проведення у Дніпропетровську Всеукраїнської наради з підтримки реального сектору економіки. Паралельно  глава ряду Микола Азаров 3 вересня дав завдання членам  уряду, що завершилося прийняттям 19 вересня постанови Кабінету міністрів  №877 про створення Міжвідомчої комісії під головуванням В. Хорошковського.

Феросплавній темі також була присвячена  апаратна нарада в голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка, яка відбулася 24 вересня. Окрім передачі в оренду чи продаж ЗЗФ підстанції "Феросплавна-2", голова ОДА запропонував вирішити проблему ЗЗФ через повернення  ПДВ та зниження вартості електроенергії до 6 центів за КВт.  Олександр Пеклушенко підкреслив, що він готовий підняти  ці питання перед Президентом.

Присутній на нараді голова правління ЗЗФ повідомив, що необхідні для відновлення роботи закритих цехів підготовчі роботи розпочалися. Проте, він наголосив, що вони ведуться з урахуванням того, що озвучені головою Запорізької ОДА пропозиції  можуть бути й не втілені в життя.

Дійсно, далеко не факт, що доручення Президента України чиновники виконають. Й мабуть, Запорізькому губернатору треба напряму йти до Президента. 1 жовтня з'явився проект відповідної постанови Кабміну, яку планували прийняти на урядовому засідання 3 жовтня. Однак, чомусь не затвердили. Працівники ЗЗФ продовжують вірити обіцянкам глави держави. Але, чи планують чиновники виконувати розпорядження Президента України стосовно феросплавної галузі, ось у чому питання?

Тим часом, все менше залишається часу до 15 жовтня, дати, на яку запланована зупинку Запорізького та Стаханівського заводів феросплавів.

Зараз ви читаєте новину «Чи зруйнують чиновники феросплавну галузь?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути