вівторок, 16 грудня 2014 11:22

Центробанк Росії обвалив рубль до небаченого рівня

Центробанк Росії обвалив рубль до небаченого рівня
Фото: 17tv.com.ua

Станом на 11.11 за київським часом долар на Московській біржі майже досягнув 67 рублів, євро - 83 рублів, Падіння російської валюти пришвидшилось після підвищення ключової ставки Центрального банку Росії, повідомляє ТАСС.

Об 11.00 долар коштував 66,09 рубля, євро - 81,7 рубля, долар і євро виросли від сьогоднішніх мінімумів на 8-9 рублів.

Нагадаємо, Центральний банк Росії о першій годині ночі за московським часом різко підвищив ключову ставку з 10,5% до 17%.

В ЦБ Росії заявили, що підвищили ставку "для скорочення девальваційних та інфляційних ризиків".

Водночас, російські експерти вважають, що цей крок стане згубним для всієї економіки країни.

"Рятувати рубль за рахунок розвитку економіки, мені здається, принаймні нерозумно. Ставка ЦБ - значить, рефінансування комерційних банків іде вже під 17 відсотків річних, відповідно, в усі бізнес-плани вкладається таке навантаження на собівартість.Тобто реальна ставка сьогодні більше 20 відсотків. Тому будь-який проект повинен бути на 20 відсотків конкурентоспроможніший, ніж імпорт", - заявив уповноважений з прав підприємців Борис Титов радіостанції "Коммерсант FM".

Він розповів, що зниження рубля і подорожчання імпорту відкрило нову нішу для бізнесу, однак підвищення ключової ставки закрило її. "Далі розвитку економіки не буде", - сказав він.

При цьому причина різкого ослаблення рубля, яке змусило ЦБ підняти ставку, не в падінні ціни на нафту, а у великому відтоці капіталу, вважає головний економіст "Альфа-банку" Наталія Орлова.

На її думку, рубль впав через фінансову підтримку "Роснефти" (компанія Ігоря Сечіна, друга президента Росії Володимира Путіна - ред.) Центробанком: учасники злякалися, що компанія почне купувати іноземну валюту і обвалить рубль, і стали діяти на випередження, пише "Сноб".

12 грудня "Роснефть" розмістила біржові облігації на суму 625 мільярдів рублів. За деякими даними, покупцем паперів стали чотири російські найбільші банки, в основному, державні.

"Банки дали гроші "Роснефти" в борг, а за це отримали облігації, потім банки відразу ж віддали ці облігації в Центральний банк, а Центральний банк за облігації повернув банкам рублі. Тобто борг "Роснефти" банкам повернула  не "Роснефть", а Центральний банк. Щоб допомогти "Роснефти", ЦБ надрукував рублі на 625 мільярдів. Коли ЦБ надрукував 625 мільярдів рублів, він знецінив рубль, але до всього іншого, "Роснефть" на отримані рублі купила валюту і ще сильніше знизила курс рубля і зменшила золотовалютні резерви Росії", - вважає інвестор медіахолдингу "Дождь" Олександр Винокуров.

Напередодні за один день понеділка 15 грудня російський рубль втратив більше 10% вартості і став найслабшою валютою в світі.

Курс рубля до бівалютного кошика в "чорний понеділок" пережив найсильніше падіння з часів дефолтного 1998 року.

Іноземні валюти зросли за день на рекордні шість рублів, перевищивши 64 рубля за долар і майже досягнувши 79 рублів за євро.

Зараз ви читаєте новину «Центробанк Росії обвалив рубль до небаченого рівня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути