понеділок, 08 червня 2015 13:31

Бойовики атакують Мар'їнку з економічних причин – FT

Бойовики атакують Мар'їнку з економічних причин – FT
Фото: slovoidilo.ua

Намагаючись захопити Мар'їнку бойовики, в першу чергу, переслідують економічні цілі, пише Financial Times.

Видання поспілкувалось з викладачем економіки Іриною, яка переїхала з Донецька в інше українське місто разом з університетом.

Ірина їде додому в купований Донецьк на вихідні. На КПП проросійські терористи перевіряють усі автомобілі, розпитують, чи не везе вона тютюн, алкоголь чи інші товари, за які "треба платити мито".

"Звісно ж ні", - сказала Ірина українською мовою замість звичної для себе російської, щоб перевірити, хто її обшукує: місцеві чи росіяни.

Видання пише, що зміна пріоритетів у обшуках на КПП з виявлення шпигунів на оподаткування товарів символізує масштабніші процеси. Попри те, що минулого тижня відбулася наймасштабніша сутичка за кілька місяців, ватажки бойовиків зараз сконцентровані не так на військових операціях, як на економічному виживанні.

Вони намагаються зробити життєздатними самопроголошені республіки. Київ припинив платити зарплати і пенсії Донецьку і Луганську ще минулої осені. Хоча пенсіонери можуть отримати гроші, якщо поїдуть на підконтрольні Україні території.

Росія ж продемонструвала, що не має бажання фінансувати так звані "ДНР" і "ЛНР", наполягаючи, що це нібито обов'язок Києва попри те, що він не контролює окуповані території.

Один з ватажків терористів "ДНР" Денис Пушилін зізнався, що чекав російської анексії, як у Криму.

"Для нас це був найбільш оптимальний сценарій. Але ситуація стала значно складнішою. Ми опинилися в економічній і енергетичній блокаді. Тому нам доводиться збирати податки з місцевих фабрик і населення, щоб заплатити пенсії", - сказав він.

Але місцева економіка зруйнована війною. Раніше Донбас був серцем українського індустріального виробництва. Тепер заводи пошкоджені, а 1,3 млн мешканців поїхали з регіону.

Терористи намагаються вмовити людей і бізнес повернутися. Однак їм нічого запропонувати підприємцям і робітникам.

"В Донецьку все більше жебраків бродять порожніми вулицями. Коли настає ніч і починаються обстріли на околицях, місто перетворюється на привида", - йдеться в статті.

Банкомати не працюють вже рік, фінансові трансакції проводяться лише у вигляді готівки зі зростаючою роллю рубля. Російську валюту видають пенсіонерам у відділеннях так званих "націоналізованих" банків. Звідки терористи беруть готівку, не відомо. Але кожного дня вони виплачують все менші суми.

В передмісті Донецька величезний торгівельний центр порожній. Лише невелика крамничка в ньому досі продає якісь товари. Здебільшого це імпорт з РФ, такий як російська підробка "Кока-Коли".

Ціни на українські продукти теж стали значно вищими, ніж в будь-якому іншому куточку України. Причина подорожчання – "мито" терористів. Хоча дехто в Донецьку звинувачує в усьому Київ.

"Ціни стали вищими через економічну блокаду. Велике саркастичне "дякую!" Києву", - сказала пенсіонерка Любов Миколаївна.

На фоні відлуння від автоматних пострілів десь вдалині, вона відповіла на питання щодо майбутнього Донбасу у складі України чи Росії: "Я хочу миру".

"Відновлення боїв минулого тижня може бути пов'язане зі спробами бойовиків зробити захоплену територію економічно життєздатною. Якби вони зайняли позиції на заході від Донецька, то мали б кращі можливості захопити Авдіївку. Тут розміщений найбільший в Україні коксохімічний завод, який забезпечує коксом українську металургію на 40%", - йдеться в статті.

Якби вони захопили Авдіївку, змогли б тиснути на металургійні підприємства на захоплених територіях і створити свій бюджет. Економіст Ірина вважає, що бойовикам це не вдасться, оскільки вони не знають, як створити економіку.

"Те, що відбувається тут, не можливо описати одним словом. Це точно не економічна стабільність", - сказала вона.

Економіст нагадала, що бойовики скасували український ПДВ нібито щоб підтримати місцевий бізнес і створити інвестиційну привабливість. При цьому вони тиснуть на бізнес, вимагаючи грошей. Тож в їхніх діях в економічному полі мало сенсу. "Це віртуальна мафіозна країна з кримінальною економікою, яка дедалі більше руйнується", - сказала Ірина.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики атакують Мар'їнку з економічних причин – FT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути