четвер, 25 лютого 2016 16:55

Блокування карток за підозрілі заробітки заганяє економіку в тінь - експерт

Блокування карток за підозрілі заробітки заганяє економіку в тінь - експерт

Блокування карток клієнтів через сумнівні заробітки фінансист Олексій Кущ пояснює більш жорсткою політикою НБУ, яка може призвести до тінізації економіки. Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua.

"Положення Нацбанку про фінансовий моніторинг банками платежів клієнтів діє з червня минулого року. Останнім часом НБУ почав вимагати від банків ретельно його дотримуватися. Якщо платіж перевищує 20 тисяч гривень, треба проводити повну ідентифікацію клієнта. Така людина має не тільки прийти у відділення банку з паспортом та ідентифікаційним кодом, а й заповнити спеціальну анкету. Там є питання про доходи, майно, рахунки в інших банках. Донедавна деякі банки заплющували очі на моніторинг клієнтів. Але після того, як в лютому НБУ закрив банки через непрозорість, стали боятися. Адже можуть втратити ліцензію навіть ті банки, які не мають фінансових проблем, але поблажливі до клієнтів", - сказав експерт.

Підозрілими НБУ вважає операції, непритаманні підприємцю, або найманому працівнику. Наприклад, співробітники фірми масово отримують матеріальну допомогу в 20-30 тис. грн або благодійний фонд несподівано починає допомагати сотням людей, перераховуючи їм по 3-5 тис. грн.

Під підозру потрапили у першу чергу фрілансери та ті, хто не має постійного місця роботи.

Олексій Кущ звернув увагу, що законодавство не має чіткого визначення підозрілих фінансових операцій. І багато нюансів регулюються інструкціями відомств.

"У Цивільному кодексі не написано, що 5 тисяч гривень поворотної фінансової допомоги це нормально, а 100 - це погано. Закон не забороняє підприємству виділяти поворотну позику своєму працівнику на купівлю квартири. І це затверджено на найвищому законодавчому рівні. Не повинні інструкції Нацбанку звужувати закон", - сказав фінансист.

Експерт стверджує, що такі дії регулятора примушують людей та бізнес переходити в тіньову економіку.

"Коли адміністративний тиск зростає, це заставляє бізнес шукати шпарини. Уряд замість того, щоб лібералізувати ці платежі й заробітки, закручує гайки. Якщо таке триватиме надалі, фінансова система України зупиниться. Банки кредитів не видають, депозитів їм не несуть. Нас очікує масштабна тінізація всієї економіки. Підприємства підуть у готівку. Пачками грошей підприємства надаватимуть кредити, виплачуватимуть зарплати, купуватимуть товар", - сказав Олексій Кущ.

Зараз ви читаєте новину «Блокування карток за підозрілі заробітки заганяє економіку в тінь - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути