пʼятниця, 15 липня 2016 13:07

Бізнесмени очікують зменшення інфляції - НБУ

Бізнесмени очікують зменшення інфляції - НБУ

5-й квартал поспіль український бізнес продовжує покращувати очікування щодо рівня інфляції. В середньому очікують зростання споживчих цін на 18,9% протягом наступних 12 місяців. У свою чергу, в минулому кварталі вони прогнозували інфляцію на рівні 22,2%.

Про це свідчать результати опитування керівників підприємств, яке Національний банк провів у другому кварталі 2016 року.

Основними факторами інфляції залишаються обмінний курс гривні і підвищення витрат на виробництво, відзначають в НБУ. При цьому рівень впливу курсового чинника на ціни істотно зменшився.

"Впевненість бізнесу в стабільності курсу гривні виросла. Завдяки сприятливій ситуації на сировинних ринках щоденні коливання середньозваженого курсу на міжбанківському валютному ринку не перевищували 2% від середнього значення в часі для голосування, а всього протягом другого кварталу відбувалося поступове зміцнення курсу гривні. Це мало сприятливий вплив на девальваційні очікування підприємств", - сказано в коментарі НБУ.

Також після тимчасового погіршення в першому кварталі відновили поступове поліпшення ділові очікування підприємств. У другому кварталі 2016 року індекс ділових очікувань склав 108,5%. У порівнянні з попереднім кварталом він збільшився на 10,1 п. п.

Підприємства прогнозують зростання своїх потреб в кредитах найближчим часом, відзначають в Нацбанку. Як і раніше, близько третини опитаних планує залучати банківські кредити для фінансування своєї діяльності і переважна більшість з них - в гривні.

Зараз ви читаєте новину «Бізнесмени очікують зменшення інфляції - НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути