четвер, 26 січня 2012 17:38

Азербайджанського газу в України не буде навіть теоретично - московський експерт

Азербайджанського газу в України не буде навіть теоретично - московський експерт

На форумі в Давосі Україна підписала з Азербайджаном про організацію поставок зрідженого природного газу на територію Україну.

Однак за кілька днів до цього Ільхам Алієв подвоїв закупівлі газу в "Газпрому".

Про це під час телемосту Київ-Москва на тему "газових" переговорів України та Росії заявив директор Фонду національної енергетичної безпеки в Москві Костянтин Симонов.

"За новою угодою закупівля газу в Росії становитиме 3 мільярди кубометрів. Тобто цей договір показує, що ніякого азербайджанського газу навіть у теорії в України не буде", - сказав Симонов.

За його словами, набір аргументів на газових переговорах з Росією в України традиційний: "перейдемо з газу на вугілля", "з російського газу перейдемо на азербайджанський", і "взагалі нам стільки газу не потрібно".

Однак, зазначив Симонов, знизити обсяг імпортованого з Росії газу Україні може тільки до 33,2 млрд куб. м.

"Нижче за цію позначку Україна не зможе опуститися, не порушуючи договору", - вважає він.

"Пан Бойко заявив, що рівень споживання 2012 року - 27 мільярдів кубометрів. Заява Бойка в перекладі на російську означає: "ми вас заздалегідь попереджаємо, що збираємося порушити контракт, у ви, якщо хочете - йдіть в стокгольмський арбітраж". Я залишаюся при думці, що шансів в України змінити контракт в суді немає. А у "Газпрому" є шанси отримати неустойку за порушення контракту", - переконаний Симонов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охорона офісів "Нафтогазу" коштує 2,6 мільйона на рік

Він нагадав, що торік Україна закупила 40 млрд куб. м російського газу.

"За рік скоротити споживання газу на 13 мільярдів кубометрів - це міф. У 2012 році неможливо перейти з газу на вугілля в таких масштабах. Тому цифра "27 мільярдів", озвучена главою українського Міненерго, відпочатку провокаційна і недосяжна. Вона може бути досяжною, тільки якщо газ просто відключать", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджанського газу в України не буде навіть теоретично - московський експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути