пʼятниця, 27 квітня 2012 11:42

Азаров покращив життя "віп-ліквідаторам", решті вистачає лише на зеленку - чорнобильці

Азаров покращив життя "віп-ліквідаторам", решті вистачає лише на зеленку - чорнобильці
Нова формула дозволяє збільшити пенсії 900 "віп-ліквідаторам" до 40 тис. грн і вище, кажуть чорнобильці. Фото: Gazeta.ua

Донецькі ліквідатори, які зібралися на акцію протесту в Києві, вимагають розрахунку пенсій в рамках закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок чорнобильської катастрофи" в редакції від 28 лютого 1991 року.

На їхню думку, цей документ є найбільш справедливим.

"Ліквідатори повинні отримувати або так, як виграли в суді, або так, як отримували до азаровської постанови №1210. Ми хочемо, щоб без всяких судів виконувався наш чорнобильський закон", - підкреслив чорнобилець Володимир Деркач.

Він розповів, що "чорнобильський" закон 1991 року ніколи не виконувався в повному обсязі, через що люди були змушені йти до судів.

"Фактично влада завжди ухилялася від його виконання, так як їм він не вигідний. Влада звинувачує нас в жадібності, але інваліди Чорнобиля живуть за рахунок своїх пенсій і лікуються за цей рахунок. У нас в Куйбишевському районі міста Донецька 1700-1800 гривень на місяць виділяється бюджетом на лікування 800 чорнобильців. Цього вистачить лише на зеленку. І така ситуація в цілому по країні", - зазначив голова Донецької обласної організації інвалідів "Чорнобиль-Єдність" Микола Гончаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс долара втратив 1 копійку на продажу, євро також трохо подешевшав

C 1 січня механізм нарахування "чорнобильської" пенсії регулюється постановою Кабінету міністрів № 1210 від 23 листопада 2011 року. Вона передбачає алгоритм розрахунку, за яким вирішальну роль відіграє розмір заробітної плати на момент роботи в Чорнобильській зоні. Нова формула дозволяє збільшити пенсії 900 "віп-ліквідаторам" до 40 тис. грн і вище, упевнений він.

"Ці 900 осіб - керівні працівники станції, працівники міністерств і керівники відомств. Коли в листопаді, після азаровської постанови, ми почали отримувати пенсії в зменшеному розмірі і почалися протести, Володимир Трубников, глава донецького "Союзу Чорнобиль України" під час нашої зустрічі 30 листопада, в присутності багатьох, розкрив секрет - постанову винайшли на благо 900 осіб, хто мав свого часу великі зарплати. Включаючи тих співробітників атомної станції, через кого вона вибухнула. Задумка авторів полягала в тому, щоб дати великі привілеїв "своїм" людям", - сказав Гончаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни насторожилися: Україна гальмує вільну торгівлю в СНД

Він переконаний, що постанова №1210 поліпшила життя тільки 900 віп-чорнобильцям, обмеживши права інших ліквідаторів.

"Окремий список "білих людей", для кого немає обмежень, існував ще в 90-і роки, там було близько 300 чорнобильців, в тому числі колишній міністр Вуглепрому Сургай, колишній генпрокурор Потебенько, і екс-президент Леонід Кравчук - інвалід 2 групи з втратою працездатності 90%. І також екс-спікер Верховної Ради Іван Плющ. А тепер число "особливих чорнобильців" збільшилося втричі! Я не проти, щоб ті, у кого була велика зарплата, отримували більше. Але не за рахунок тих, кого туди закликали військкомати, хто там отримав 1 групу інвалідності. Повинна бути соціальна спарведлівость, але чомусь в нашій країні суддів, чиновників вищого рангу і прокурорів та інших "віпів" криза не торкнулася", - резюмував Гончаров.

Зараз ви читаєте новину «Азаров покращив життя "віп-ліквідаторам", решті вистачає лише на зеленку - чорнобильці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути