понеділок, 22 вересня 2014 12:39

Американські енергетичні лобісти масово приїжджають в Україну

 
Девону Арчеру (ліворуч) небайдужа доля українських газовидобувників

Якщо раніше загальна зацікавленість в Україні серед американських інвесторів знижувалася через несприятливий інвестиційний клімат, нездатність більшості компаній адаптуватися до українських економічних реалій і знайти можливості ефективно лобіювати свої інтереси в умовах загального падіння інтересу з боку Вашингтона до Києва, то сьогодні ситуація кардинально змінилася.

Найбільших лобістів енергетичних компаній США все частіше можна зустріти в Києві. Тільки за тиждень Україну відвідали представник Міністерства торгівлі США Метью Мюррей, якого пов'язують з вугільним лобі (поставки в країну вугілля або палива, що його заміщує) і Девон Арчер, представник газового лобі. Останній був помічений в кулуарах Форуму YES, яку щорічно вже в одинадцятий раз організовував бізнесмен і меценат Віктор Пінчук.

Девон Арчер знакова фігура в нинішній американській політиці. Згідно з інформацією в американських ЗМІ, разом з Крісом Хайнцом, пасинком Джона Керрі (нинішній держсекретар США), входить до складу директорів сімейного фонду Heinz Family Office. А в 2004 році під час президентської кампанії обіймав посаду старшого радника Джона Керрі. На сьогоднішній день є співзасновником та керуючим директором Rosemont Seneca Partners, де його партнером виступає Хантер Байден, син нинішнього віце-президента США Джозефа Байдена.

Поява Девона Арчера в Україні символічно на тлі заяв американської влади про необхідність більш активної роботи держави з диверсифікації поставок енергоносіїв в Україну, в тому числі і за рахунок розвитку власного видобутку. Примітно, що в квітні 2014 року Девон Арчер увійшов до складу Ради директорів найбільшого приватного газовидобувача в Україні Burisma Holdings Миколи Злочевського. Крім нього до ради директорів цієї компанії також входить Хантер Байден, син Джозефа Байдена, і президент Польщі в 1995-2005 рр. Олександр Кваснєвський.

Цікаво, що тема енергетики активно обговорювалася на зустрічі з президентом США Бараком Обамою глави української держави Петра Порошенка 18 вересня. В результаті, команда американських фахівців з енергозбереження найближчим часом прибуде до Києва для сприяння в зміцненні енергетичної безпеки України. "Незабаром до Києва приїде команда фахівців із США, яка допоможе нам у сфері енергозбереження, вивчення проблем, щоб зробити важливі кроки у сфері енергетичної безпеки", - повідомив Петро Порошенко за підсумками зустрічі з президентом США Бараком Обамою у Вашингтоні.

Йдеться про пряму підтримку з боку США внутрішніх реформ, модернізації інфраструктури та розвитку газодобувного сектора. Зокрема, американські компанії зможуть безпосередньо інвестувати в Україну. Також українські компанії отримають можливість залучати західних фахівців, які будуть імпортувати складне бурове обладнання з США. Все це вже відбувається, але уряд США може стимулювати цю активність через спонсоровані Держдепартаментом програми. Також уряд США може прискорити ці інвестиції за рахунок фінансування Експортно-імпортного банку США. Разом з тим, американські інвестори виступили з пропозицією підтримати газовидобувну галузь за рахунок зниження податків за надрокористування та розробити систему нових стимулів для інвестицій в енергетику.

Зараз ви читаєте новину «Американські енергетичні лобісти масово приїжджають в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути