Ексклюзиви
четвер, 30 червня 2016 16:20

Яка енергетика потрібна Україні?

Стрімке зростання споживання енергії і досягнення критичного стану забруднення навколишнього середовища та незворотні зміни клімату, як наслідок, – все це багаж екстенсивної радянської енергетики, яким ми вже просто не можемо нехтувати сьогодні.

Ресурси вичерпуються і відповідно зростають в ціні, даючи можливість енергетичним гігантам збагатитися на них ще більше, при цьому планета просто задихається від наслідків використання таких видів палива. Значно погіршує ситуацію в Україні застарілість обладнання на об'єктах традиційної енергетики. Більша частина блоків АЕС та ТЕС потребують переоснащення, що тягне за собою значні витрати, а тому в нас намагаються "вижати" максимум можливого, і навіть неможливого з того , що маємо, і отримуємо далеко невтішні результати.

Тільки за перші 5 місяців 2016 року відбулося 9 аварійних зупинок енергоблоків:

 

Енергоблоки 3 АЕС з 4 діючих за неповні півроку вже тричі виходили з ладу. А в березні Південно-українська АЕС взагалі зупинилася. У порівнянні з минулими роками, аварійність зросла в 5 разів.

 
При такій скрутній ситуації з діючими АЕС в Україні планується добудувати два енергоблоки на Хмельницькій АЕС. І це в той час, коли всі країни намагаються скоротити до мінімум частку атомної енергії в своєму енергобалансі.

Затратний для країни вугільний сектор знову зростає у вартості. З введенням нової методики визначення оптової ціни на електроенергію - "Роттердам плюс доставка", українці будуть переплачувати на нових тарифах, при цьому з таких доплат ні копійки не буде витрачено на необхідну модернізацію зношеного обладнання.
Світові тенденції свідчать про стрімкий розвиток "зелених" технологій та необхідність переходу від вуглемісткої до відновлюваної енергетики, збільшення її частки в світовому енергобалансі з метою збереження планети та уникнення наслідків глобального потепління.

В 2015 році встановлена потужність чистої енергії збільшилась до 16,2% світового енергоміксу, в 2014 році цей рівень становив 15,2%. Фактичні обсяги виробництва електроенергії з відновлюваних джерел зросли на 10,3%. На сьогодні відновлювані джерела енергії забезпечують близько 19% кінцевого енергоспоживання в світі.

Міжнародне Агентство з відновлюваної енергетики показало, який вплив має подальше збільшення частки ВДЕ в глобальному енергоміксі: її зростання до 36% в світовому енергетичному балансі до 2030 року дає можливість створити більше робочих місць, стимулювати економічне зростання і, що найголовніше, рятувати щорічно мільйони життів за рахунок зменшення забруднення повітря. А в поєднанні з підвищенням енергоефективності, світ зможе зберегти підвищення температури в межах 2°C і тим самим виконати свої зобов'язання відповідно до Паризької кліматичної Угоди 2015 року, до якої долучена і Україна.

Так, за даними IRENA, завдяки зниженню забруднення навколишнього середовища і впливу на клімат за рахунок швидкого збільшення використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) до 2030 року можна заощадити до $4,2 трлн в рік по всьому світу, що в 15 разів менше вартості зовнішніх витрат (екологічних, соціальних тощо), яких стане можливо уникнути. На даний час, зовнішні ефекти від постачання і використання енергії, що пов'язане зі зміною клімату і забрудненням повітря складають близько $2,2 трлн - $5,9 трлн на рік. Для порівняння, вартість світового енергопостачання дорівнює $5 трлн на рік. За оцінками Європейської комісії, зовнішні витрати від забруднення повітря в ЄС коливалися від $330 млрд до $940 млрд в 2010 році.

Більше того, за даними Всесвітньої організації з охорони здоров'я, завдяки збільшенню частки ВДЕ в світовому енергетичному балансі до 36% в 2030 році можна зберегти до 4 мільйонів життів на рік.

 
Важливо також, що сектор відновлюваної енергетики може зробити свій внесок у вирішення проблеми безробіття, забезпечуючи додатковими робочими місцями мільйони людей. За минулорічними показниками зайнятість в галузі перевищила 8 млн. осіб. Найбільшу кількість робочих місць забезпечила сонячна енергетика – близько 3 млн, на другому місці рідке біопаливо (1,7 млн), а також вітроенергетика (1,1 млн) .

Цікаво, що обсяг працівників, зайнятих в секторі ВДЕ, перевищує відповідні цифри по викопному паливу. У Китаї, наприклад, є 3,5 мільйона працюючих у секторі відновлюваних джерел енергії, на відміну від тільки 2,6 мільйона зайнятих в секторах газу і нафти. Крім того, в даний час більше американців, зайнятих в галузі сонячної енергетики (209,000), ніж у видобутку нафти і газу (187,200) або видобутку вугілля (67,929).

В додаток до перелічених позитивних ефектів, які ми отримуємо від розвитку та підтримки еко-енергетики вагомим також є факт стійкого зменшення вартості "зелених" технологій на противагу викопному паливу. Для прикладу, починаючи з 1970-х років вартість технологій виробництва сонячної енергії зменшилася в 150 разів. З 2000 року її обсяг сім разів подвоївся (обсяг енергії з вітру збільшився в 4 рази), і до 2018 року знову подвоїться (а обсяг вітрової збільшиться в півтора рази). При цьому, за даними Bloomberg New Energy Finance, кожен раз, коли обсяг виробництва енергії, отриманої за допомогою вітру, подвоюється, її вартість падає на 19%, а сонячної - на 24%.

Враховуючи наведені вище факти, мабуть, беззаперечною є необхідність визначення галузі відновлюваної енергетики як пріоритетного напрямку розвитку енергетики України.

Зараз ви читаєте новину «Яка енергетика потрібна Україні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути